Ze pikken ons zeker 1000 vrachtjes af

Taxichauffeurs mogen klanten oppikken in de aankomsthal van Schiphol. De rechter sprak twee `vrije' rijders vrij. Opstand onder de chauffeurs van taxibedrijf TCA.

,,Maak geen gebruik van taxi's die ongevraagd hun diensten aanbieden'', klinkt het door de aankomsthal van Schiphol. Barry Vriens blijft stoïcijns zijn diensten aanbieden. ,,Taxi'', zegt hij en hij houdt een bord op met `official taxi-service'.

Barry en zijn maten vormen de aanleiding voor een demonstratie op Schiphol. De spanning tussen de chauffeurs van Schipholtaxi en chauffeurs die geen vergunning hebben van de luchthaven, de zogenoemde `vrije rijders', nam deze week toe door een uitspraak van de rechtbank Haarlem. Die bepaalde dat ook de vrije rijders op Schiphol hun diensten mogen aanbieden. Twee mannen die in mei zonder vergunning in de aankomsthal van het vliegveld hun taxidiensten hadden aangeboden, werden door de rechtbank vrijgesproken.

De rechtbank verklaarde de verbodsbepaling onverbindend waarin het aanbieden van taxidiensten strafbaar is gesteld. Die was volgens de rechtbank zo ruim geformuleerd, dat het voor de taxichauffeurs ,,onduidelijk is op welke wijze zij wel en op welke wijze zij niet aan de tot hen gerichte norm voldoen''.

TCA-rijders zijn vandaag en masse naar het vliegveld gekomen om te demonstreren tegen het `ronselen'. Maar buiten op de taxistandplaats heerst chaos. Slagbomen zijn dicht en de vraag onder de taxichauffeurs is `gaan we wel of niet rijden?'. ,,We gaan niet rijden en niet laaien'', zegt een reus van een man met kort haar. ,,Dat was de afspraak niet'', zegt een andere chauffeur. ,,De klanten moeten niet de dupe worden.''

De man met het korte haar keert zich naar een collega en zegt: ,,Als wij naar binnen gaan om te demonstreren, pikken de chauffeurs van BBF onze klanten in. ,,Taxibedrijf Bergisch Boekhoff en Frissen (BBF) zit samen met TCA in Schipholtaxi'', legt iemand van BBF uit. Ook hij demonstreert, want, zegt hij, ,,er worden ons minimaal duizend vrachtjes uit de hal gestolen''.

Een chauffeur met zijn arm in een brace, die buiten bij de slagboom staat, becijfert dat hij sinds januari 45 procent in inkomen achteruit is gegaan: ,,En de uitgaven zijn hetzelfde gebleven.'' Een collega-taxichauffeur: ,,De kakkerlakken rijden met behoud van een uitkering. Wij moeten betalen om hier te komen. Zij pikken onze vrachtjes en wij mogen de kruimels hebben.'' En terwijl bij de slagboom de onenigheid doorgaat, blijft Barry mensen aanspreken: ,,taxi, taxi''.

Rijders van Schipholtaxi beschuldigen de `vrije rijders' er onder meer van de klanten op te lichten door te hoge bedragen in rekening te brengen en door om te rijden. Bij de Amsterdamse VVV komen volgens een woordvoerder nauwelijks of geen klachten binnen over oplichting door taxichauffeurs. Wel klagen reizigers hier over chauffeurs die op ,,opdringerige en vrij agressieve wijze'' hun diensten aanbieden. De politie Amsterdam krijgt ,,bijna geen'' klachten en aangiften over oplichting bij taxiritten vanaf Schiphol, zegt een woordvoerster.

.Barry en zijn `vrije' kompanen zijn verdwenen wanneer om 12.15 uur de demonstratie in de aankomsthal is aanbeland. De passagiers die binnenkomen worden door tientallen demonstranten, waaronder een Sint en Piet, begroet met `taxi, taxi'. TCA-topman Dick Grijpink staat in driedelig krijtstreep-pak buiten de televisie te woord. ,,Wij willen kwalitatief hoogwaardig taxi-vervoer aanbieden'', zegt hij. ,,Onze eis is: laat alle taxichauffeurs ophouden met ronselen in de hal.'' Op de vraag of de rechter het ronselen nu niet juist mogelijk heeft gemaakt zegt hij: ,,De rechter heeft iets gezegd dat makkelijk is te repareren.''