`Water is een basisrecht'

,,Water is een basisrecht voor elk mens.'' Dat zei Nelson Mandela gisteren bij de opening van The Waterdome, een groot koepelvormig gebouw in Johannesburg waar een speciale conferentie plaatsvindt over watergebruik, tegelijk met de wereldtop over armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling. De oud-president van Zuid-Afrika verrichtte de opening samen met de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander, die hij prees voor zijn betrokkenheid bij het onderwerp en zijn recente rapport `Geen water, geen toekomst'.

Mandela noemde de beschikbaarheid van water voor iedereen ,,een van de belangrijkste doelen van de democratie''. Een van de dingen die hij heeft geleerd tijdens zijn presidentschap, zei Mandela, ,,is de centrale positie van water in de sociale, politieke en economische aangelegenheden van het land, het continent, ja de hele wereld''.

Mandela noemde de Waterdome, waar zo'n zeventig organisaties zich presenteren, een symbool van samenwerking. Een van de doelstellingen van Johannesburg is om het aantal mensen zonder schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen in 2015 te hebben gehalveerd.