WAT DOEN DE KINDEREN

Pinguïnschool bezoekenAap-noot-mies is veranderd in net-poot-ver en de rest van de schoolklas is ook helemaal in pinguïnsfeer. Wie het nieuwe verblijf van de pinguïns in het Noorder Dierenpark bezoekt, komt plotseling in een ouderwetse school terecht waar jonge Humboldt-pinguïns les krijgen. Op het bord heeft de meester informatie opgeschreven over el Niño, het natuurverschijnsel dat een grote bedreiging voor de pinguïns vormt. De schoolplaten aan de muur laten zien welke pinguïnsoorten er allemaal zijn en op de landkaarten staan de gebieden, waar deze vogels voorkomen. In één van de voorste bankjes zit een pinguïn die moet nablijven. Hij zit verlangend naar buiten te kijken naar zijn soortgenoten die lekker onder water zwemmen in hun nieuwe verblijf.

Noorderdierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen. Toegang tot het park voor kinderen van 3 t/m 9 jaar E12,25, vanaf 10 jaar E14,50. Open 10-18u, vanaf 1 sept 10-17u30, okt 10-17u en nov t/m maart 10-16u30. Inl 0591-850850.

Naar de Uitmarkt gaan

Gesluierde danseressen, vliegende tapijten, een jonge Alladin, een beeldschone prinses en een op macht beluste magiër. Een voorproefje op de musical Alladin met in de hoofdrol Hakkim is zondag 1 september op het Kids in de Mixpodium, Joost Banckertplaats (vlakbij het Schouwburgplein), tijdens de Rotterdamse Uitmarkt te zien.

Behalve Alladin zijn er nog zes andere (gratis) Rotterdamse theatervoorproefjes te zien. Programma: Jeugdtheater Hofplein: Koning Arthur en Anansi 13-13u20. Carlo Vuur 13u40-14u; Tjalling en Kees (met klarinet en gitaar) 14u20-14u40; Circus Rotjeknor 15-15u20; Alladin 15u40-16u; Rotterdams Lef met Seven Sins 16u20-16u40; Martin Forget 17-17u20.

Op het Schouwburgplein zijn er de hele dag ook veel andere optredens zoals van Pater Moeskroen, Scapino Ballet en een groot meezingpodium met Vocalgroep Popmaat, De Krijzende Krengen, Ma's Mannen en Bittere Tranen.

Inl www.cultuurrotterdam.nl

Naar verhalen luisteren

Lukke de tekkel wil de langste tekkel van Brabant worden, Bennie, een vuilnisbakkenhond vindt zijn oren, staart, neus, billen lelijk en aan de giraf is ook een steekje los want die stelt zich voor als Truus de Olifant. Jeugdtheaterwerkplaats Alkmaar begint het seizoen in Theaterspoor Uden met de voorstelling Als windvaantje hebben we een tekkel, kleine verhaaltjes over dieren op basis van het boek Over beestjes van Ida van Berkum. De voorstellingen duren 20 minuten en worden zondag 1 september tussen 13 en 16u meerdere keren gespeeld.

Als windvaantje hebben we een tekkel, (gratis) theatervoorstelling voor kinderen tussen 4-6 jaar op zo 1 sept tussen 13-16u in de kuil van de Pronkkamer, De Misse, Uden. Inl 0413-247684.

Een oordeel vellen

De laatste heks van Nederland, Miranda, werd in 1833 in Kasteel de Haar veroordeeld tot de brandstapel. Bij de theatervoorstelling Reis door de tijd in Kasteel de Haar draait alles om Miranda. Je maakt een rondgang door de mooiste vertrekken van het kasteel langs de verschillende mensen uit het verleden die alles te maken hebben met de veroordeling. De tocht eindigt met een rechtszaak waarbij met hulp van de toeschouwers een oordeel over haar wordt geveld.

Reis door de tijd op 30 aug en 1 sept om 17u en 19u30 voor iedereen vanaf 8 in kasteel De Haar, Kasteellaan 1, Haarzuilens (vlakbij Utrecht). Kaarten E11,70 p.p. res 030-6778515 of www.kasteeldehaar.nl

Op bivak gaan

Als soldaten op bivak (op oefening) gaan dan eten ze meestal geen viergangendiner. Wat eten ze dan wel? Rats, kuch en bonen zou je opa zeggen, maar de meeste kinderen hebben geen idee wat dat is (gewoon een bonenmaaltijd). Woensdag 4 september tussen 14-16u kan je in het Legermuseum naar een workshop, waar je je eigen soldatenmaaltijd kan maken en opeten natuurlijk! Eerst neem je een kijkje in het museum om te ontdekken wat (Romeinse) soldaten aten en hoe ze aan eten en drinken kwamen. Moesten ze zelf ook koken en afwassen?

Zondag 1 september is er van 10-17u ook een groot ridderspektakel met ridders, jonkvrouwen, demonstraties zwaardvechten, leren zelf een zwaard te gebruiken en een valkenier, die zijn roofvogels meebrengt. Omdat ridder Roderik en jonkvrouwe Mathilde hun verjaardag vieren krijgt iedereen die gekleed is in een jonkvrouwenjurk of ridderpak gratis toegang.

Workshop soldatenmaaltijd voor kinderen vanaf 6 jaar op wo 4 sept van 14-16u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Kaarten à E1,20 res 015-2151549. Ridderfeest op zo 1 sept van 10-17u, toegang E2,20 t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar E4,40. MJK gratis.

Dieren verwennen

Dierenvrienden hoeven dit jaar niet op 4 oktober (Werelddierendag) te wachten om hun dier te verwennen. Dit weekend zijn er in de kasteeltuinen van Arcen kinderdierendagen en behalve dat er wel twintig verschillende dieren (wallabi's, damherten, antilopen en apen) te zien zijn, mag je ook je eigen huisdier meenemen. Je kan vragen stellen over voeding en verzorging, er is een valkenier die zijn roofvogels meebrengt, je kan rondjes maken op een pony, je laten schminken, er is een varietéprogramma met dieren en zondag vertellen poppen in de poppenkast spannende verhalen.

Kinderdierendagen op 31 aug en 1 sept van 10-18u in Kasteeltuinen Arcen, Lingforterweg 26. Toegang kinderen van 4 tot 14 jaar E5, vanaf 14 jaar E10. Inl 077-4731882.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.