Waits verbiedt Black Rider

Het Nationale Toneel heeft het muziektheaterstuk The Black Rider geschrapt, omdat componist Tom Waits geen toestemming voor opvoering geeft. The Black Rider zou in een regie van Antoin Uitdehaag op 15 maart in première gaan. Het Nationale Toneel had al toestemming van regisseur Robert Wilson en de erven van librettist William Burroughs. Directeur Evert de Jager: ,,We wachten al een jaar op meneer Waits. Hij woont op een heuvel in Californië en is zelfs voor zijn New Yorkse agent moeilijk bereikbaar. In de zomer kregen we te horen dat hij het opvoeren van al zijn muziek in Europa verbiedt. We weten niet waarom.'' The Black Rider was in 1990 in de Duitse oeruitvoering te zien in het Amsterdamse Muziektheater. Ter vervanging speelt de groep nu De Dochters van King Kong van Theresia Walser, een Duitse hit uit 1999 over duistere euthanasierituelen in een verpleeghuis, die Uitdehaag toen voor de Münchner Kammerspiele regisseerde.