VS willen gevoelens van wereld begrijpen

Het is toch vervelend, moet de Amerikaanse regering hebben gedacht, dat er onder niet-Amerikanen zoveel anti-Amerikaanse gevoelens blijven bestaan. De onvrede zou de strijd tegen terrorisme en de steun voor een mogelijke aanval op Irak kunnen ondermijnen.

Om de anti-Amerikaanse gevoelens beter te kunnen begrijpen, heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken twintig buitenlandse wetenschappers uitgenodigd om op 5 en 6 september te komen uitleggen welk onbegrip er in de wereld over de VS bestaat.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Bureau voor Wereldwijde Communicatie, dat werd ingesteld om de militaire campagne in Afghanistan aan de wereld uit te leggen. Hoofd van het bureau, de oud-reclamemaker Charlotte Beers die het rijstmerk Uncle Ben's op de markt zette, probeert sindsdien de stelling te `verkopen' dat Amerikanen bereid zijn tot een dialoog. Onlangs bleek bij een onderzoek onder buitenlandse moslims dat zij Amerikanen ,,arrogant, hypocriet en zelfingenomen'' vinden.

In Europa, het Midden-Oosten en Azië bestaat, naast verbazing over de Amerikaanse houding ten opzichte van internationale verdragen, vooral onbegrip over het Amerikaanse buitenlandbeleid. Zoals de Britse auteur Salman Rushdie het gisteren in de Washington Post verwoordde: ,,Kennelijk zijn Osama Bin Laden en Saddam Hussein terroristen; hindoefanatici en moordenaars in Kashmir niet. Met zo'n dubbele norm maak je vijanden.'' Ook Amerika's houding jegens Israël verbaast volgens Rushdie velen: ,,Een groot deel van de wereld denkt dat Israël de 51ste staat is.'' Hij zei te hopen dat de regering-Bush na de conferentie beseft dat zij het afgelopen jaar fouten heeft gemaakt.