Voorkeur Theater

Pi, Po, Pu, Pa en Pé

In het vierdelige theaterfeuilleton Pi, Po, Pu, Pa en Pé van toneelgroep Carver woont een muizenfamilie illegaal in bij een mensenechtpaar. De kleine zorgen - kruimeldiefstal, ruzie over het televisie-aanbod - staan in de schaduw van één grote zorg: de mensenman dreigt met een keihard uitzettingsbeleid waar dat van LPF-minster Nawijn bij verbleekt. Het gezellige familieleven achter de plint contrasteert geestig met het kille mensenhuwelijk van de tragisch landerige Joke Tjalsma en de kordate mannetjesputter Helmert Woudenberg. René van 't Hof schittert als de nerveus trippelende, smoezelige muizenzoon; vrijpostig, doortastend en immer op zijn hoede.

Carver maakte het muizenstuk vorig seizoen in vier losse delen, met voor ieder deel slechts twee weken improvisatie- en repetitietijd. Het resultaat is bestemd voor een tv-serie, in de regie van Pieter Kramer, die later dit seizoen wordt uitgezonden. Alvorens Carver op 23 september de tv-studio ingaat, speelt de groep nog één keer de theaterversie in het Amsterdamse Bellevuetheater.

T/m 1 sept. Amsterdam, Bellevue

Art

Over smaak valt volop te twisten: Hans Kesting, Paul de Leeuw en Edwin de Vries spelen extra voorstellingen van de geraffineerde komedie van Yasmina Reza. Drie zeer verschillende spelers gaan wonderwel samen in de regie van Gijs de Lange.

T/m 31 aug Maastricht Theater aan het Vrijthof, 2 t/m 5 sept Utrecht Stadsschouwburg, 9, 10 sept Hoorn Het Park, 12 t/m 15 sept Groningen Stadsschouwburg, 17 t/m 20 sept Tilburg Schouwburg, 22 t/m 26 sept Amsterdam Stadsschouwburg.

Rocky over the Rainbow

Dorothy uit The Wizard of Oz is verdwaald in het bos en komt letterlijk in botsing met de brave Janette en Bradley uit The Rocky Horror Show – en zo schuiven twee legendarische musicals samen in de grotesk-grappige parodie Rocky over the Rainbow.

Bedacht en met veel vette knipogen gespeeld door Nederlandse musical-talenten die buiten de gebaande paden wilden treden.

3, 4 sept Den Haag

Koninklijke Schouwburg.

Coupure

De watersnoodramp van 1953 is het onderwerp van het aangrijpende stuk Coupure. Tegen een achtergrond van akkervelden en boerderijen speelt Marlies Hamelynck een vrouw die haar dochtertje zag verdrinken. De voormalige havenmeester (Bram Kwekkeboom) acht ze verantwoordelijk, want de `coupure', het waterkerende schot in de dijk, zou te laat zijn gesloten.

Coupure, Nazomerfestival. Locatie Zonnemaire, Zeeland. T/m 8/9. 0118-659659; www.nazomerfestival.nl.