Voorkeur Muziek

Gaudeamus

De Internationale Gaudeamus Muziekweek biedt nieuwe muziek van jonge componisten. Een jury selecteerde uit 370 inzendingen uit 51 landen 24 stukken, die op diverse Amsterdamse locaties worden uitgevoerd door ensembles, orkesten, koren en vocale en instrumentale solisten. De winnaar krijgt 4500 euro. Ook klinkt muziek van de juryleden: Hanna Kulenty (foto), Andrew Toovey en Gerhard Winkler.

Gaudeamus: 2 t/m 8 sept Amsterdam. Inl 020-6947349 of www.gaudeamus.nl

Dreadlock Pussy

Vers van Lowlands en met de nieuwe cd Tsumi in de achterzak mag het Limburgse zestal Dreadlock Pussy tonen of het `nu metal' fenomeen zich leent voor een Nederlandse benadering. Misschien was het niet de bedoeling, maar op Lowlands klonk de jonge groep ondanks het grimmige gitaar- en stemgeweld een stuk vriendelijker dan hun Amerikaanse evenbeelden.

30 aug Magnifiosi Lisse, 31 aug Huntenpop Varsselder, 7 sept Nirwana Lierop, 22 sept Nighttown Rotterdam, 28 sept Hedon Zwolle.

Datsuns/Von Bondies

De garagerock uit de sixties herleeft, beloven de vooraankondigingen. In het geval van de langharige Nieuwzeelanders The Datsuns is dat betrekkelijk, want de opgewonden orgelrock van hun single In love wijst fier naar de seventies-hardrock van Deep Purple en Uriah Heep. The Von Bondies horen bij de Newyorkse scene van The White Stripes en de Yeah Yeah Yeahs, dus bij hen is het sixties-trashgehalte verzekerd.

1 sept Effenaar Eindhoven, 2 sept Paradio Amsterdam, 3 sept Ekko Utrecht, 4 sept Vera Groningen.