Voorkeur Bioscopen

Femme Fatale

De nieuwste film van Brian De Palma is een ode aan de film noir, en staat net als diens andere films bol van spiegelingen in de plot en verwijzingen naar andere films. Femme Fatale begint met een scène in een luxe hotelkamer. Het naakte lichaam van de hoofdpersoon wordt meteen gereflecteerd in een televisiescherm waarop Double Indemnity van Billy Wilder is te zien. De Palma leeft zich naar hartelust uit in Femme Fatale, dat zich voor het merendeel in Parijs afspeelt. Veel regisseurs schijnen nooit meer naar een film te willen kijken als hij af is, maar voor Brian De Palma moet niet alleen het maken maar ook het kijken naar Femme Fatale een feest zijn. Al die wendingen! Al die verwijzingen! Het lot! Toeval! Oplichterij! Verschrikkelijke vrouwen!

De femme fatale wordt gespeeld door Rebecca Romijn-Stamos, een Amerikaans model van Nederlandse afkomst. Fataal wordt ze er helaas niet van, al probeert ook tegenspeler Antonio Banderas ons daarvan te overtuigen.

Regie: Brian De Palma. Met: Rebecca Romijn-Stamos, Antonio Banderas, Peter Coyote, Eriq Ebouaney, Edouard Montoute, Thierry Fremont, Sandrine Bonnaire, Régis Wagner. In 27 bioscopen.

Y tu Mamá También

In de Mexicaanse film Y tu mamá también (En je moeder ook) draait het om kortstondig genot dat langdurig lijkt, genot van jong zijn en zonneschijn, van rijk zijn en zwemmen, van orgasmes en van in een auto naar het einde van de wereld rijden. Twee van de hoofdpersonen zijn pubers, de derde hoofdpersoon is een iets oudere vrouw. Dood gaan en oud zijn worden in Y tu mamá también zo aan elkaar gelijk gesteld dat je de bioscoop alleen melancholiek kunt verlaten

Regie: Alfonso Cuarón. Met: Diego Luna, Gael Garcia Bernal, Maribel Verdu. In meer dan 12 theaters.

Irréversible

Controversiële film Irréversible (`onomkeerbaar' of `onherroepelijk') van in Argentinië geboren Franse regisseur Gaspar Noé scheidde de geesten radicaal bij de wereldpremière in de competitie van Cannes. Voor sommigen is het achterstevoren vertelde relaas over wraak na een verkrachting een schoolvoorbeeld van `De nieuwe kleren van de keizer', anderen begroeten in Noé's gruwelijke fantasie een nieuw begin voor de filmkunst.

Regie: Gaspar Noé. Met: Monica Bellucci, Vincent Cassel, Albert Dupontel, Jo Prestia, Philippe Nahon. In meer dan 10 theaters.

En verder

Iris: A Memoir Of Iris Murdoch in meer dan 11 theaters; De Aap Amsterdam: Rialto. Eindhoven: Plaza Futura; Donnie Darko Amsterdam: Pathé Tuschinski, Kriterion. Delft: Filmhuis Lumen. Middelburg: Cinema Middelburg. Rotterdam: Cinerama. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver; Les Glaneurs Et La Glaneuse Amsterdam: Bellevue Cinerama/Calypso; Je Rentre à La Maison Amsterdam: Rialto, Filmmuseum. Den Haag: Haags Filmhuis. Eindhoven: Plaza Futura. Utrecht: 't Hoogt: Roma Amsterdam: Filmmuseum. Zwolle: Het Fraterhuis.