Voor radio Kabul zingen geen vrouwen meer

Op de staatstelevisie in de Afghaanse hoofdstad Kabul mogen geen Indiase films en buitenlandse tv-series meer worden uitgezonden.

Bovendien mogen vrouwen niet meer zingen op de lokale radio. Op de televisie mocht dat al niet. Dat heeft het nieuwe hoofd van Kabul TV en Radio, Mohammed Ishaq, bekendgemaakt.

De nieuwe restricties, die gisteren bekend werden, worden gezien als een teken van de voortdurende strijd tussen conservatieve en meer liberale moslims in het land. In het conservatieve Kandahar, het voormalige bolwerk van de Talibaan, zijn overigens dergelijke beelden regelmatig op de televisie te zien.

Mohammed Ishaq, vooraanstaand lid van de Noordelijke Alliantie die president Hamid Karzais regering domineert, maakte zijn beslissing zonder enige waarschuwing vooraf bekend. De beperkingen zijn een gevoelige kwestie voor president Karzai en zijn minister van Informatie en Cultuur, Sayed Raheen Makhdoom, die in het algemeen een liberalere lijn volgen.

Gedurende de vijf jaar dat de ultrafundamentalistische Talibaan aan de macht waren, waren onder andere televisie, bioscoopfilms en muziek verboden. Na de verdrijving van het Talibaan-regime vorig jaar werd een groot aantal van dergelijke beperkingen opgeheven. Zo zijn Indiase films met hun mix van melodrama, romantiek, liedjes en theatrale vechtscènes erg populair geworden. In heel Afghanistan beconcurreren restaurants elkaar door de films aan hun gasten te laten zien.

In Kandahar, waar het nog bijna ondenkbaar is dat vrouwen zonder de allesbedekkende burqa de straat opgaan, worden Indiase films en beelden van zangeressen wèl uitgezonden. De directeur van Radio en Televisie Kandahar, Abdul Ali, zei eerder deze maand: ,,We willen echt een democratie en in een democratie hebben mannen en vrouwen dezelfde rechten''.

In de hoofdstad daarentegen is Kabul TV en Radio onder invloed gebleven van conservatieve elementen uit de Noordelijke Alliantie, en het uitzenden van beelden van zangeressen op de televisie is er nooit toegelaten. Ishaqs voorganger, Abdul Hafiz Mansoor, werd twee maanden geleden door minister Mahkdoom uit zijn functie gezet. Volgens Mansoor werd hij gekritiseerd omdat onder zijn gezag te vaak verklaringen werden uitgezonden van de vermoorde leider van de Noordelijke Alliantie, Ahmad Shah Mashood, en omdat hij geen zangeressen op de tv wilde laten zien.

Het ontslag van televisiedirecteur Mansoor leidde destijds tot protesten onder honderden van zijn aanhangers. Ambtenaren van het ministerie van Informatie eisten daarop van Karzai het ontslag van minister Makhdoom. Volgens zijn tegenstanders zou de minister van Informatie en Cultuur proberen westerse waarden op te leggen aan de Kabulse zender. Makhdoom keerde vorig jaar na een ballingschap in de Verenigde Staten terug naar Afghanistan.