Van Mierlo moet mogelijk Europese Conventie verlaten

Hans van Mierlo, oud-minister en vertegenwoordiger van de Nederlandse regering in de Europese Conventie, wordt mogelijk vervangen. Premier Balkenende zei gisteren tijdens een kennismakingsbezoek in Brussel dat ,,er in de derde week van september een notitie komt van het kabinet over de bestuurbaarheid van de Europese Unie''. Volgens de premier zal ,,die notitie daarna met Van Mierlo worden besproken''. Als deze zich niet in het voorstel van de regering kan vinden, moet hij opstappen.

Van Mierlo, minister van Staat, oud-minister van Defensie en Buitenlandse Zaken, en oud-leider van D66, beschouwt zichzelf niet als een verlengstuk van de regering in de Conventie. In het dit jaar geïnstalleerde orgaan wordt gesproken over het toekomstige bestuur van de EU. Balkenende was gisteren in Brussel voor een kennismakingsbezoek. Hij sprak onder meer met de Belgische premier Verhofstadt en de voorzitter van de Europese Commissie, Prodi.

Prominent onderwerp op de agenda was, aldus Balkenende, de Europese Conventie. De Conventie staat onder leiding van de voormalige Franse president Giscard d'Estaing en bestaat uit ruim honderd Europarlementariërs, nationale parlementariërs en vertegenwoordigers van de regeringen van de vijftien lidstaten en van de dertien kandidaat-lidstaten van de EU. De groep beraadt zich sinds maart over de toekomst van het Europees bestuur. Midden volgend jaar moet er een voorstel zijn voor een nieuw basisverdrag van de Europese Unie en mogelijk een voorstel voor een Europese grondwet.

Van Mierlo werd door het tweede paarse kabinet voor deze functie aangezocht. Hij accepteerde, op voorwaarde dat hij zijn eigen lijn mocht uitzetten. Volgens Balkenende was dat destijds geen bezwaar omdat ,,de toenmalige Nederlandse regering dacht dat er verschillende opties [over de toekomst van het Europese bestuur, red.] uit die Conventie zouden komen. Nu blijkt dat de Conventie toewerkt naar één optie.''

Balkenende en staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) onderstreepten gisteren in Brussel dat, als gevolg daarvan, de Nederlandse regering er nu alle belang bij heeft om de invloed op het proces juist te vergroten. Volgens een woordvoerder van Nicolaï gebeurt dat op basis van de beleidsnotitie over de toekomst van het Europese bestuur, die in de derde week van september door de regering wordt gepubliceerd. Daarna volgt een gesprek met Van Mierlo, waaruit moet blijken of deze de inhoud van dit voorstel in de Europese Conventie wil uitdragen. Zo niet dan zal hij worden vervangen. Van Mierlo was wegens vakantie niet voor commentaar bereikbaar.