TUI de lucht in

Er komt weer een luchtvaartmaatschappij voor goedkope vluchten in Europa bij. Het Duitse TUI, het grootste reisconcern van Europa, start een eigen luchtvaartmaatschappij onder de naam Hapag-Lloyd Express. Het is de bedoeling dat de eerste vluchten in december zullen worden uitgevoerd door de nieuwe maatschappij. TUI begint te vliegen vanaf Keulen/Bonn met acht Boeings, die worden gecharterd van Germania, een binnenlandse luchtvaartmaatschappij. De tarieven beginnen bij 10 euro voor een binnenlandse vlucht en bij 25 euro voor een vlucht binnen Europa. Bestemmingen zijn onder meer Berlijn, Dresden, München, Barcelona, Milaan, Parijs en Rome. TUI liet gisteren weten in het eerste jaar te rekenen op ongeveer 1,3 miljoen passagiers. Er wordt rekening mee gehouden dat de de nieuwe maatschappij de eerste twee jaar nog met verlies zal draaien. In het derde jaar wordt er op gerekend dat quitte zal worden gespeeld. De aanloopverliezen in de luchtvaart worden gedektt door TUI, zo verklaarde bestuursvoorzitter Michael Frenzel gisteren in een toelichting.

De reisorganisatie maakte de oprichting van de luchtvaartmaatschappij bekend bij de presentatie van de cijfers over de eerste helft van dit jaar. Netto kwam het concern uit op een verlies van 127,9 miljoen euro, tegenover een winst van 134,2 miljoen euro in de eerste zes maanden van vorig jaar.

De omzet liep terug van 10,9 miljard tot 9,27 miljard euro.