Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Slot van een tweeluik over de Eper incestzaak uit 1993 en de fouten die de politie destijds heeft gemaakt. Ook een reportage over het produceren van kindermusicals. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het verzoek van de Verenigde Staten om uitlevering van zeven leden van een Roma-familie uit Best. Als Nederland daartoe overgaat, wat gebeurt er dan met de 17 andere – vooral jonge – familieleden? Gesprekken met hun advocaat en een deskundige op het gebied van vreemdelingenrecht. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het nieuwe boek van schrijfster Connie Palmen Geheel de uwe, een gesprek met de staatssecretaris voor Cultuur en Media Van Leeuwen en de verhoren in de enquête naar de bouwfraude. Ned.3, 22.33-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Van gewest tot gewest. Laatste aflevering van een serie herhalingen belicht 1982 met onder andere een reünie van strandjutters in Den Helder, het stadje Holland in Michigan en Groningen waar geëxperimenteerd werd met gescheiden huisvuil. Ned.3, 19.00-19.28u.

Noorderlicht. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.55-20.25u.

Histories. In november 1941 werden de collaborerende soldaten van het Vlaams Legioen voor het eerst ingezet in de strijd. Toen België in 1944 werd bevrijd, was voor hen de oorlog nog niet afgelopen. Canvas, 21.00-21.45u.

New York, na de klap. Slot van een tweeluik over de nasleep en verwerking van de aanslag vorig jaar op het World Trade Center in New York. Gretchen Christophe werd twee dagen na de ramp een jaar oud. Haar moeder was een van de duizenden slachtoffers. Haar vader Charles maakt deel uit van een nieuwe categorie New Yorkers: WTC-weduwnaars. Ned.1, 21.50-22.45u.

Vergezicht: Geen koninkrijk voor de vrouw. In het koninkrijk Swaziland zijn de rechten van vrouwen ondergeschikt aan die van de man. Voor bijna alles moeten vrouwen toestemming aan hun man vragen. Bovendien is veelwijverij toegestaan en is veertig procent besmet met het aids-virus: het hoogste aantal in Afrika. Kan Swaziland wel een moderne samenleving worden? Ned.3, 23.00-23.48u.

Heilig vuur. Reportage over twee jongeren en hun grootouders die in een Jappenkamp hebben gezeten, op uitnodiging van Japan een verzoeningsreis naar Japan maken. 1, 22.45-23.17u.

Het heelal. Eerder in 2001 uitgezonden aflevering over de bijna onvoorstelbare en intrigerende fantasie dat buitenaards leven contact met aardbewoners zou zoeken. Ned.1, 23.17-0.12u.

FILM

Random Hearts (Sydney Pollack, 1999, VS). Harrison Ford heet Dutch Van Den Broeck in niet helemaal gelukte romance van vakman Pollack. Politie-inspecteur Ford ontdekt dat zijn verongelukte vrouw affaire had met de in hetzelfde vliegtuig omgekomen man van politica Kristin Scott Thomas. Sausje van corruptie onder agenten. Net5, 20.30-22.55u., onderbroken door reclame.

Star Trek IV: The Voyage Home (Leonard Nimoy, 1986, VS). In zijn vierde bioscoopfilm reist het vermaarde ruimteschip van admiraal Kirk (William Shatner) en mr. Spock (Leonard Nimoy) vanuit de 23ste eeuw terug naar het San Francisco van 1986. Yorin, 21.30-23.45u., met reclame.

Oh, Heavenly Dog (Joe Camp, 1980, VS). Fantasie-komedie. Privé-detective Chevy Chase reïncarneert als hond en lost zijn eigen moord op. Ook met Jane Seymour, Omar Sharif. Morgen, SBS6, 13.55-15.50u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met journaliste Corine Koole over haar bundel met verhalen van vrouwen die op zoek zijn naar de volmaakte liefde. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van journalist Mark van der Werf in Utrecht een gesprek met de van oorsprong Irakese dichter Mowaffk Al-Sawad (Basra, 1971) over zijn poëzie en over Irak. In het tweede uur elektronische muziek en een geluid uit het historisch archief. 747AM, 22.02-24.00u.

Marathoninterview. Gesprek met oud-PvdA-partijleider Ad Melkert. Morgen, Radio 1, 9.04-12.00u.

Ophef en vertier. Herhaling van een gesprek met de 81-jarige dichter Guillaume van der Graft (pseudoniem voor Willem Barnard) die zijn leven lang een evenwicht heeft gezocht tussen zijn werk als predikant en zijn roeping als poëet. Verder Jacques Klöters met een korte geschiedenis van het levenslied en een gesprek uit 1993 met cabaretier en musicus Hans Liberg. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.