Skopje zoekt ex-leider UÇK

De Macedonische autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Ali Ahmeti, voormalig leider van het guerrillaleger van de Albanese minderheid en tegenwoordig leider van een nieuwe en onder leden van de minderheid zeer populaire politieke partij.

Ahmeti kreeg eind vorig jaar voor zijn guerrillaverleden amnestie op grond van het Ohrid-akkoord tussen de Macedoniërs en de Albanese minderheid. Maar, zo legde gisteren een woordvoerder van het Macedonische ministerie van Binnenlandse Zaken uit, die amnestie sloeg maar op één van de vier aanklachten die tegen Ahmeti waren uitgevaardigd. De vraag waarom het ministerie daar pas nu, bijna een jaar later, achter is gekomen werd door de woordvoerder niet beantwoord. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt geleid door een ultra-nationalistische minister en houdt er een eigen fel anti-Albanese militie op na.

Ali Ahmeti leidde het UÇK, het Nationale Bevrijdingsleger dat in de eerste helft van vorig jaar strijd leverde tegen het Macedonische leger. Die strijd werd na een half jaar onder bemiddeling van de Europese Unie beëindigd in het Ohrid-akkoord van augustus vorig jaar. Dat akkoord regelt de sterke verbetering van de status van de Albanese minderheid in Macedonië. Het is echter ook na een jaar slechts ten dele gerealiseerd. Macedonische nationalisten hebben nog steeds grote moeite met de uitbreiding van de rechten van de minderheid waarover men het in Ohrid – onder zware druk van de Europese Unie – eens werd.

Het UÇK werd op grond van het Ohrid-akkoord opgeheven en onder toeziend oog van een Westerse vredesmacht ontwapend. Ahmeti stichtte een politieke beweging die zich ten doel stelde de Macedoniërs en de Albanese minderheid te verzoenen en de uitvoering van het Ohrid-akkoord te bevorderen. Inmiddels is daar een politieke partij uit voortgekomen, de Democratische Unie voor Integratie (BDI). Deze partij gooit hoge ogen bij de parlementsverkiezingen in Macedonië, volgende maand. Algemeen wordt verwacht dat ze een groot deel van de stemmen van de Albanese minderheid op zich zal verenigen. De minderheid is tot nu toe politiek sterk verdeeld.

Radicale Macedonische nationalisten – zoals minister van Binnenlandse Zaken Boškovski – zien in Ahmeti uitsluitend de oud-guerrillaleider. Boškovski noemde hem eerder deze maand openlijk ,,een crimineel''.

Waarnemers vrezen dat het gisteren, zo kort voor de verkiezingen uitgevaardigde arrestatiebevel tegen Ahmeti door de Albanese minderheid kan worden opgevat als een provocatie.