Schikking stembusuitslag 2000 in Florida in zicht

Zijn de kiezers in Florida tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2000 nu wel of niet benadeeld? De laatste in een reeks rechtszaken hierover wordt waarschijnlijk met een schikking beslecht. Morgen dienen alle partijen de definitieve documenten in ter goedkeuring. Wat de schikking inhoudt is nog onbekend, maar volgens The Miami Herald zou het gaan om betere training van stembureaupersoneel, een standaard kiessysteem, bijgewerkte kiezerslijsten en een methode waarbij mensen die niet op een kieslijst staan toch kunnen stemmen.

Burgerrechtengroeperingen, waaronder de National Association for the Advancement of Coloured People (NAACP), vinden dat kiezers benadeeld zijn. Een van de beschuldigingen was dat zwarten uit sommige stembureaus werden geweerd. Florida en de districten Orange en Hillsborough zijn de enige weigeraars in de rechtszaak. Eerder al besloten de districten Miam-Dade, Broward, Leon, Volusia en Duval in te stemmen met een schikking.

De uitslag in Florida was doorslaggevend voor de winst van de Republikeinen. Het duurde na de verkiezingen nog 37 dagen voordat het Supreme Court de uitslag – een verschil van 537 stemmen tussen de kandidaten George Bush en Al Gore – in het voordeel van Bush besliste. In de nasleep van de verkiezingen dat gebruikte ponskaarten niet hard genoeg werden doorgeprikt en dat veel kiezers meerdere keren hadden geprikt. In beide situaties werd de stem ongeldig verklaard. De hoogste ambtenaar van Florida destijds, Katherine Harris, speelde een sleutelrol bij het verkiezingsdrama. Harris weigerde het verzoek van de democratische presidentskandiaat Al Gore in te willigen om vier districten extra tijd te geven voor een handmatige hertelling van de stemmen. Een woordvoerder van Al Gore, Jano Cabrera, zei onlangs tegen de Amerikaanse zender CNN dat Harris ,,alles in het werk had gesteld om de stemmen niet te laten tellen''.

De uitspraak van Gore's woordvoerder kwam nadat bekend werd dat Harris in oktober een boek publiceert over het verkiezingsdrama. Het boek, Center of the Storm, verschijnt vlak voor Congresverkiezingen, waaraan Harris deelneemt namens de Republikeinen.

Nieuwe wetgeving en aangepaste stemmachines in Florida worden op 10 september getest, wanneer de staat gouverneursverkiezingen houdt. Een laatste schikking zal waarschijnlijk in het voordeel werken van de verkiezingscampagne van gouverneur Jeb Bush (broer van president George Bush), die net als Harris nooit verantwoordelijkheid voor de verkiezingschaos heeft genomen.