Schadeclaim Cupido 7,5 mln bij Euro 2000

Het ticketbureau Cupido heeft bij de Stichting Euro 2000 in een civielrechtelijke procedure een schadeclaim ingediend van 7,5 miljoen euro. Eigenaar Cupido van den Berg meent recht te hebben op dit bedrag omdat hem werd verboden kaarten te verkopen voor het EK in 2000. Organisator Euro 2000 dwong dit in een kort geding af. Vorig jaar werd het vonnis door het hof vernietigd.

Indien de rechter het bedrag toewijst moeten de Nederlandse KNVB en de Belgische KBVB, die zijn vertegenwoordigd in Euro 2000, ieder de helft (3,75 miljoen euro) van de claim betalen. Voor de KNVB zal dit ten koste gaan van de bijdrage aan het Masterplan. De voetbalbond heeft het nettoresultaat van 6.35 miljoen euro, dat is ontvangen voor de organisatie van het EK, afgestaan aan dit plan voor jeugd- en gehandicaptenvoetbal.

Enkele dagen voor het EK legde de Stichting Euro 2000 beslag op bezittingen en rekeningen van Cupido. Daarbij bevonden zich vierduizend kaarten voor het voetbaltoernooi. Het zat de organisatie van het EK dwars dat het ticketbureau toegangsbewijzen, die onder naam waren uitgegeven, opkocht en met winst doorverkocht aan andere belangstellenden. Dit had de veiligheid van het EK in gevaar kunnen brengen.

Harry Been, toernooi-directeur en algemeen directeur van de KNVB, verklaart: ,,De Nederlandse en Belgische overheden hebben vooraf aan het EK duidelijke voorwaarden gesteld aan de kaartverkoop. De naam van de bezitters moest zoveel op de toegangsbewijzen staan of anders via lijsten te verbinden zijn. En er mochten niet meer dan twee kaarten per persoon worden verkocht. Wij hebben toen gesteld dat er dan wat aan de zwarte verkoop gedaan moest worden. In België is zwarte handel een misdrijf maar in Nederland wordt er strafrechtelijk niet tegen opgetreden. Wij kregen van minister Korthals van Justitie en de Kamercommissie alle steun maar we moesten het civielrechtelijk oplossen.''

Dat lukte aanvankelijk met het kort geding, maar in juni 2001 werd het vonnis van de rechter door het Amsterdamse gerechtshof teruggedraaid. Stichting Euro 2000 had onrechtmatig gehandeld. Volgens het hof zouden alleen de kaarten van Nederlandse en Belgische kopers op naam zijn gesteld, de resterende 66 procent niet. In het arrest werd de kaartverkoop van Euro 2000 als ,,zeer gebrekkig'' omschreven. ,,Het trekt je de tenen uit, als je deze uitspraak leest. De hoge rechter heeft zich niet goed geïnformeerd. Alle kaarten waren van namen voorzien of daarmee verbonden'', zegt Been.

Been noemt de schadeclaim ,,idioot''. Te meer daar Euro 2000 geen cent heeft kunnen incasseren van Cupido. De kaartverkoper werd na het kort geding werkeloos. ,,De schadeclaim is gebaseerd op de misgelopen winsten, dan moet hij ook heel veel belasting betalen'', meent Been. ,,Het zou een zeer slechte zaak zijn als dit ten koste gaat van het jeugdvoetbal.''

De KNVB vindt de uitspraak van het gerechtshof ook ongelukkig in verband met de bestrijding van het voetbalvandalisme. Been, maar ook bondsvoorzitter Jeu Sprengers, menen dat de voetbalbond op deze wijze juridisch beperkingen wordt opgelegd in het nemen van maatregelen om onrustokers in stadions te identificeren.

Been: ,,Net als Euro 2000 probeert Ajax met zijn legitimatieplicht nu ook een methode uit om ongewenste bezoekers buiten de poorten van de Arena te houden. Maar de uitspraak van het hof frustreert in feite het hele systeem om de identiteit van voetbalbezoekers te achterhalen. We moeten hiermee nog maar eens naar de politiek gaan.'' Sprengers: ,,De bedoeling van die namen op de kaartjes was onder meer om mensen met een stadionverbod niet toe te laten. Een zwarthandelaar torpedeert deze maatregel van de wetgever.''

    • Erik Oudshoorn