Poging faalt geld Al-Qaeda te blokkeren

De internationale campagne om het moslim-extremistische terreurnetwerk Al-Qaeda van zijn geldbronnen af te snijden, is vastgelopen waardoor de organisatie in staat is om verdere aanslagen te financieren.

Dat blijkt uit een 43 pagina's tellend rapport van de Monitoring Group van de Verenigde Naties, dat waarschijnlijk volgende week wordt gepubliceerd en waarin de Amerikaanse krant The Washington Post inzage heeft gekregen. De Monitoring Group van experts is door de Veiligheidsraad van de VN aangewezen om toe te zien op de uitvoering van een resolutie van januari die de lidstaten verplicht om Al-Qaeda, zijn leider Osama bin Laden en met hen geassocieerde groepen en individuen van inkomsten en wapens af te snijden. De Monitoring Group meldde in mei ook al dat de internationale gemeenschap maar weinig succes boekte in haar streven Al-Qaeda financieel droog te leggen.

Volgens het ontwerp-rapport hebben de Verenigde Staten en andere landen in de eerste maanden na de aanslagen van 11 september in New York en Washington in totaal ruim 112 miljoen dollar aan tegoeden bevroren van Al-Qaeda en zijn aanhangers. Maar de afgelopen acht maanden is maar 10 miljoen dollar aan verdere fondsen geblokkeerd. Al-Qaeda, aldus de Washington Post in zijn editie van vandaag, kan nog steeds putten uit de persoonlijke erfenis van Bin Laden, een van de 20 kinderen van een in Jemen geboren Saoediër die in de bouw miljarden heeft verdiend, uit miljoenen-investeringen door Bin Laden zelf en aanhangers en uit geld dat islamitische liefdadigheidsorganisaties al dan niet bewust verschaffen. Particuliere giften zouden bijna ongehinderd doorgaan, op een niveau van zo'n 16 miljoen dollar per jaar.

Zoals de Monitoring Group in mei ook meldde, wordt het werk van de internationale gemeenschap bemoeilijkt door het besluit van Al-Qaeda tegoeden om te zetten in goud en (half)edelstenen. Verder wordt veel geld overgemaakt via informele netwerken, waardoor het zo goed als onmogelijk is er van buitenaf de hand op te leggen. Een ander probleem zijn het onvoldoende toezicht op religieuze liefdadigheidsorganisaties, het vrije personenverkeer in de Europese Schengenlanden en het ,,stringente bewijsniveau'' dat Europese landen eisen voor ze op tegoeden van een individu beslag willen leggen.

De Washington Post meldde anderzijds dat Iran twee leidende leden van Al-Qaeda onderdak biedt, die vanuit Mashad en Zabol met tientallen aanhangers nieuwe aanslagen zouden plannen. Bron van de Washington Post was een Arabische inlichtingendienst. Teheran heeft het bericht met kracht tegengesproken.

In de VS is een tot de islam bekeerde Amerikaan in staat van beschuldiging gesteld wegens een samenzwering met Al-Qaeda om een trainingskamp in de staat Oregon op te zetten. Vijf anderen, immigranten van Arabische komaf, werden beschuldigd van steun aan islamitische terroristen.