Poetin vaart uit tegen Georgië

De Russische president Vladimir Poetin is gisteren zeer hard uitgevaren tegen buurland Georgië. Hij vergeleek het bewind van president Edoeard Sjevardnadze met het vroegere regime van de Talibaan in Afghanistan.

,,Het Talibaan-regime gaf Al-Queda onderdak, en Al Qaeda beraamde wereldwijd misdaden en voerde de vreselijke terreurdaad uit die wij op 11 september herdenken'', zei Poetin gisteren in een toepraak tot legertroepen in Oost-Siberië. ,,Is de situatie in het huidige Georgië beter voor Rusland? In welk opzicht?''

Rusland en Georgië zijn in een escalerende ruzie verwikkeld over de Pankisi-vallei, die een vrijhaven zou zijn voor Tsjetsjeense rebellen. Rusland wil de Pankisi van rebellen zuiveren omdat Georgië daartoe zelf niet in staat is. Vrijdag bombardeerde een Russische vliegtuig dorpen in de Pankisi. Zondag vielen Georgische politietroepen de Pankisi binnen, maar ze meldden later daar geen rebellen te hebben aangetroffen. De helft van de manschappen heeft zich nu weer teruggetrokken.

Rusland beschouwt die excercitie als ,,een show''. Poetin gisteren, op sarcastische toon: ,,Eerst zeiden ze in Georgië dat er geen terroristen in de Pankisi zijn, daarna dat ze er wel zijn, maar dat het prima mensen betreft met een hoge opleiding. Daarna dat deze hoog opgeleide lieden misdaden en moorden begaan en banden hebben met internationale terroristische organisaties. En nu zijn er weer géén terroristen in de Pankisi.'' Poetin riep Georgië opnieuw op om samen met Rusland de orde in de vallei te herstellen.

Georgië heeft een protest ingediend bij de VN-Veiligheidsraad tegen de Russische luchtaanval van vrijdag. ,,Wij zijn bereid met Rusland samen te werken. Onze president heeft Poetin daarover een brief geschreven, en bij wijze van antwoord kreeg hij een luchtaanval'', aldus de woordvoerder van president Sjevardnadze. De staatskrant Rossiiskaja Gazeta schrijft dat Georgië zelf het bombardement heeft uigevoerd met een door Israël gemoderniseerde Su-25. Rusland zou niet over toestellen beschikken die 's nachts en in de ochtendschemering kunnen opereren.

Dat is overigens onwaar: in 2000 stelde de wapenexporteur Promexport bij de luchtshow van Farnbourough een Russsiche Su-25 ten toon die dat wel kon. Russische grenswachten meldden gisteren onder vuur te hebben gelegen van hun Georgische collega`s.

Georgië zegt dat het binnen drie maanden de orde zal herstellen in de Pankisi. Gisteren sprak de Georgische president Sjevardnadze vijfhonderd militairen toe die de komende drie maanden getraind worden door Amerikaanse specialisten. ,,Misdaad en terrorisme zullen voor altijd uit dit gebied verdwijnen'', voorspelde Sjevardnadze. De training maakt deel uit van het Amerikaanse `Equip and Train'- programma dat Georgië op termijn een professionele strijdkracht moet bezorgen. Poetin verklaarde vorig jaar geen bezwaar te hebben tegen deze Amerikaanse militaire aanwezigheid in Georgië, maar binnen de Russische elite was en is de irritatie daarover groot. Het huidige Georgische leger is onderbetaald en geneigd tot muiterij. De enige Georgische eenheden met slagkracht zijn militairen die van tijd tot tijd schermutselen met milities van de afgescheiden provincie Abchazië.