OM NAAR UIT TE KIJKEN

FILM

Oesters van Nam Kee Verfilming van de gelijknamige roman van Kees van Beijnum, over de 18-jarige gymnasiast Berry uit Amsterdam-West en zijn ongelukkige liefde voor Thera, danseres in een nachtclub op de Amsterdamse Wallen. Berry leidt een dubbelleven; zijn criminele vrienden weten niet dat hij in het enige villastraatje van `Schotelcity' woont. De titel verwijst naar een Chinees restaurant op de Zeedijk. Oesters van Nam Kee is geregisseerd door Pollo de Pimentel, in de hoofdrollen: Egbert-Jan Weeber en Katja Schuurman.

Vanaf 5 september in de bioscoop

MUZIEK

Enschede Festival

Het Enschede Muziek Festival is uiterst gevarieerd met opera, popmuziek, symfonische muziek, jazz en kamermuziek. Er zijn optredens van professionals en amateurs, studenten en jeugdorkesten. Ook dirigent Jaap van Zweden toont zich veelzijdig: hij dirigeert Berio, Mahler en Beethoven en leidt het Concertgebouw Jazz Orchestra.

Enschede Muziek Festival: 30 aug t/m 8 sept. Inl. en res.: 053 4858585; www.enschede muziekfestival.nl

TONEEL

Rotterdamse Schouwburg

De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg, het belangrijkste festival voor buitenlands theater in Nederland, vertoont de komende weken 12 dans- en theaterproducties uit 7 landen. De Duitse regisseur Frank Castorf komt met zijn Volksbühne Berlin voor het eerst sinds jaren naar Nederland, met Endstation Amerika, een bewerking van A Streetcar named Desire. Choreograaf VA Wölfl onderzoekt in Eve Ohne de grens tussen beweging en stilstand. Voorts onder meer: de solo Tragbar naar een tekst van Michel Houellebec, een dia-performance van de Chinese Australiër William Yang en een Ierse Beckett-solo.

3 t/m 21 sept in de Rotterdamse Schouwburg. Inl. 010-411 8110 of www.deinternationalekeuze.nl.

LITERATUUR

Dichter bij de Molen

Op 29, 30 en 31 augustus vindt in Nieuw-Beijerland het vierde Bram Roza-festival Dichter bij de Molen plaats. Het festival begint op vanavond met muziek (inclusief een optreden van Simon Vinkenoog) en eindigt zaterdag met een kindermiddag. Vrijdagavond treden onder anderen de dichters Willem van Toorn, Esther Jansma, Ad Zuiderent en Marijke Hanegraaf op.

Bram Roza Festival Dichter bij de Molen. 29 t/m 31 aug. Spuidijk, Nieuw-Beijerland. Kaarten 0186-616000, of op het terrein. www.dichterbijdemolen.nl

REVUE

Snip & Snap

Meer dan dertig jaar lang was er voor honderdduizenden Nederlanders maar één keer per jaar reden om naar het theater te gaan: de Snip & Snap-revue met Willy Walden en Piet Muyselaar. In de box Snip & Snap Souvenirs bracht Henk van Gelder de beste sketches (op video) en de beste liedjes (op cd) samen, met een boekje over de revue die in 1937 begon en pas begin jaren zeventig van het podium verdween.

Snip & Snap Souvenirs verschijnt 4/9. Nikkelen Nelis (Quintessence) 905 690-3; inl. 0343-451238

BEELDENDE KUNST

Colin McCahon Hij wordt wel de Van Gogh van Nieuw-Zeeland genoemd, maar in Europa kent vrijwel niemand zijn naam. Colin McCahon (1919-1987), wiens werk in eigen land vooral sinds zijn dood volop in de belangstelling is komen te staan, heeft nu zijn eerste grote overzicht (77 werken) op het westelijk halfrond, in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

A Question of Faith. Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat, Amsterdam. 31 aug t/m 3 nov, dag 11-17u.