Normen en waardencampagne 1

Wat een geweldig idee van minister Heinsbroek om een grootschalige campagne te beginnen om mensen weer normen en waarden bij te brengen. Wat normen en waarden precies zijn is nooit helemaal duidelijk, maar Heinsbroek heeft het over respect voor huisartsen en leraren en opstaan voor ouderen in de tram, dus hij denkt blijkbaar vooral aan omgangsvormen. Hij heeft groot gelijk dat de tijd en Nederland daar rijp voor zijn, want Paars heeft daar nooit bij stilgestaan en veel van de onvrede in Nederland valt natuurlijk op het gebrek aan omgangsvormen terug te voeren.

In het buitenland zie je Nederlanders vaak in alle onschuld irritatie verwekken omdat zij geen kaas van omgangsvormen hebben gegeten. Eergisteren zag ik minister Heinsbroek op de televisie met zijn armen over elkaar staan praten met ministers en Kamerleden. In de Tweede Kamer kan dat, maar als Heinsbroek ooit naar het buitenland gaat, moet hij dat echt niet meer doen. Buiten onze grenzen maakt het een onhebbelijke indruk.

Zonder das of ongeschoren kan, als je gesprekspartners eenmaal weten dat dat tot je huisstijl behoort, maar de armen gekruist voor de borst kan echt niet.