`Moslimcel plande aanval op legerbasis'

Justitie in Rotterdam denkt dat drie in Nederland vastzittende moslims van plan zijn geweest een aanslag te plegen op een Amerikaanse legerbasis in België.

Dat blijkt uit de dagvaarding in de strafzaak tegen de drie vermeende islamitische extremisten die aanstaande maandag pro forma dient. De drie verdachten zijn de vorig jaar september in Rotterdam aangehouden Fransman Jérome C., de Algerijn Abdelkader R. en de onlangs door Canada uitgeleverde Algerijn Adel T.

Welke legerbasis de verdachten wilden treffen, wil het openbaar ministerie nog niet zeggen. Eerder maakte justitie al bekend dat de mannen verdacht worden van het voorbereiden van een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs.

Enkele dagen na de aanslagen in New York pakte de Rotterdamse politie vier verdachten op in Rotterdam-Noord. Twee van hen, de tot de islam bekeerde C. en R., zitten nog vast. Ook T. woonde tijdelijk in Rotterdam. Justitie kwam de terroristencel op het spoor na een tip van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD).

In België werd de Tunesische ex-profvoetballer Nizar T. aangehouden. Hij had de aanslag op de ambassade als `martelaar' moeten plegen. In een café van zijn broer in Brussel vond de politie grote hoeveelheden grondstoffen voor het maken van een bom.

In juni 2002 berichtten Belgische media dat ook rechercheurs uit Brussel uit de verklaringen van T. hadden afgeleid, dat hij plannen had voor een aanslag op een Amerikaanse basis. Volgens de Belgische media zou dat gaan om de basis in Kleine Brogel, niet ver van de Nederlandse grens.

De leider van het met het al-Qaedanetwerk van Osama bin Laden verbonden groepje terroristen is volgens justitie de Franse Algerijn Djamel B. Hij zit vast in Frankrijk. B. stond in Afghanistan in direct contact met de top van het terreurnetwerk van Bin Laden. Hij is recentelijk onder strenge beveiliging in Rotterdam als getuige gehoord.

Van C. is bekend dat hij een goede bekende was van Zacarais Moussaoui, de man die door justitie in de VS wordt beschouwd als de twintigste kaper. Ook de Brit Reid, die vorig jaar probeerde met explosieven in zijn schoenen een vliegtuig op te blazen, had contact met C.

Justitie zal maandag vragen de strafzaak nog niet inhoudelijk te behandelen omdat er nog getuigen in Duitsland, Frankrijk en België moeten worden gehoord. Het openbaar ministerie denkt dat de strafzaak wel nog dit jaar kan worden afgerond.