Miljoenenfraude voor rechter

De leidinggevenden van een aantal agrarische loonbedrijven en uitzendbureaus uit de omgeving van Den Haag staan begin september voor de rechter wegens miljoenenfraude. Justitie verdenkt de bedrijven ervan voor 18 miljoen euro fraude te hebben gepleegd met loonbelasting, verzekeringspremies en sofi-nummers.

Ook zouden de verdachten op grote schaal illegalen in de Westlandse kassen te werk hebben gesteld. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft sinds het begin van het onderzoek, in 1999, valse identiteitsbewijzen, vuurwapens en contant geld in beslag genomen.

De rechtbank in Den Haag heeft zeven zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. In december 2001 veroordeelde de rechter de eerste vier eigenaren van loonbedrijven. Zij kregen celstraffen tot zestien maanden en zogenoemde `pluk-ze-boetes' tot ongeveer 45.500 euro opgelegd. De eigenaren van vier agrarische uitzendbureaus pleegden voor bijna 5 miljoen euro fraude.

Justitie verwacht de komende maanden nog te procederen tegen tientallen andere verdachten.