LPF-fractie gerund door manager

Aan inhoud kwam de LPF nog even niet toe, legde de nieuwe fractieleider Wijnschenk gisteren uit. Alle energie ging naar het plaatsen van fractieleden in business units. Maar de energie gaat nu naar buiten.

Hij kan de problemen in de LPF wel even uittekenen, oppert fractievoorzitter Harry Wijnschenk na de eerste `kennismakingsdag' die de LPF-fractie gisteren hield in een hotel te Noordwijk. Hij grijpt een stift en stapt naar een klaarstaande flapover. Er verschijnen cirkels en cijfers, die het Nederlandse volk, de LPF-kiezers en de fractie voorstellen. Dan pijlen die naar het midden wijzen: ,,Alle energie is nu naar binnen gericht. De LPF is voortdurend met zichzelf bezig'', analyseert Wijnschenk. Hij tekent pijlen de andere kant op: ,,Mijn doelstelling is dat we de energiestromen naar buiten gaan richten''. Je zult wat zien, belooft hij, als alle 26 fractieleden van de LPF alle energie straks gaan richten op ,,het politieke statement van de dag''.

Dan trekt hij vijf kleine cirkels in het midden: dat zijn de business units waarin de LPF zijn negenkoppige nieuwe fractiebestuur heeft opgedeeld, teneinde wat gecoördineerder op te treden. Dit is de LPF-opvatting van `collegiaal bestuur', legt scheidend fractievoorzitter Herben uit: de fractie krijgt een brede groep van besturende Kamerleden, ,,een beetje zoals de raad van bestuur van een bedrijf''. Herben zit zelf in de nieuwe vierkoppige `raad van advies', die altijd mag aanschuiven bij het fractiebestuur. In totaal hebben zo 13 van de 26 fractieleden bestuursfuncties. In de `B-groep' van `Kamerleden zonder' zijn de opvallendste namen de beide ex-tegenkandidaten van Wijnschenk als fractievoorzitter: Gerard van As en Winnie de Jong.

Er is in het nieuwe team wel een rol voor Ferry Hoogendijk weggelegd, en zelfs een prominente, wijst Wijnschenk aan op zijn sheet. De tweede man van Herben toonde een dag eerder grote onvrede, omdat de post van vice-fractievoorzitter die hij bezette, afgeschaft werd. In het nieuwe team heeft Hoogendijk nu de unit `politieke strategie' binnengesleept. En hij mag ook, samen met Wijnschenk, de bewindsliedenoverleggen gaan bijwonen. En hij mag trouwens, op verzoek van Wijnschenk, het woordvoerderschap financiën gaan doen, als hij wil. Alsof het nog niet genoeg is, verzekert Wijnschenk dat Hoogendijk, `mijn steun en toeverlaat' in de Tweede Kamer vooraan mag blijven zitten.

Wijnschenk, de opvolger van Herben als fractievoorzitter, heeft het al vaker gezegd: hij wil eerst rust brengen in de LPF en kan pas daarna de `inhoud' in beeld brengen, die onder zijn voorganger was `ondergesneeuwd'. Van hem geen reacties op affaires en personele besognes. Heeft hij harde onderhandelingen gevoerd met Hoogendijk over diens positie in de fractie, zoals de geruchten willen? ,,Niets van waar'', fronst Wijnschenk op de persconferentie. Maakt Kamerlid Eberhard hem voor flapdrol uit? ,,Wie met modder gooit, verliest grond. Daar doe ik niet aan mee.''

Hij eist ook niet op hoge toon excuses, wat in de begindagen van de partij in de Tweede Kamer nog het handelsmerk van de LPF was. Wijnschenk gaat juist bereidwillig in op een verzoek om excuses `aan het Nederlandse volk' van een verslaggever: ,,Het spijt mij enorm dat we tot nu toe wat rommelig zijn overgekomen'', grijnst hij tegen de camera, als een braaf jongetje dat door zijn moeder tot excuses is verplicht. Hij belooft beterschap.

Gisteren was de LPF-fractie met dat oogmerk in de eerste plaats toch weer vol overgave met zichzelf bezig. Aan een debat over een `inhoudelijke afstemming' waarvoor de bijeenkomst oorspronkelijk bedoeld was, kwam de fractie niet toe – wel aan het uitbouwen van bestuursstructuren en een ingewikkeld positiespel van hongerige fractieleden. Ex-notaris Schonewille veroverde de unit `structuren', waaronder partijopbouw valt. Hij moet onder meer een fractiestatuut opstellen en contact onderhouden met interim-partijbestuurder Ed Maas, met wie hij eerder verschillende malen botste. En hij kan aan de slag met een gisteren uitgekomen `denklijn' die Wijnschenk lanceerde in zijn discussiestuk `Van boksbal tot bokser': de lokale leefbaar-partijen absorberen in de LPF. Zeroaul krijgt de `toekomst' en dertiger Eerdmans moet zijn functie van fractiesecretaris afstaan aan vijftiger Palm. Maar hij blijft wel tweede man: ,,Een mooie combinatie van seniority en drive'', prijst Wijnschenk aan.

Voor de goede zin was zelfs een mental coach ingehuurd, overigens tot ontzetting van Wijnschenk door andere fractieleden `de psycholoog' genoemd. Hij onderwierp de LPF aan oefeningen met negen verschillende `menstypen'. Vooral Herben bleek na afloop onder de indruk van het therapeutische jargon. Hij was `verrijkt', meldde hij, de leden hadden aan hun `persoonlijkheid gewerkt'. Wijnschenk heeft dan al gepreciseerd dat van hem voorlopig nog geen inhoudelijk politiek statement te verwachten is. Dat gebeurt pas `op zijn vroegst' op 18 september, zegt hij, als hij in de Tweede Kamer het woord namens de LPF voert bij de algemene politieke beschouwingen. ,,Een moeilijke taak'', voorspelt Wijnschenk, waarvoor hij wel de steun van de `hele fractie' nodig zal hebben.

www.nrc.nl dossier LPF