Hockeysters falen tegen N-Zeeland opnieuw in cirkel

Ook het vierde duel van de Nederlandse hockeysters op het toernooi om de Champions Trophy in Macau is in een gelijkspel geëindigd. Tegen het lager ingeschatte Nieuw Zeeland kwam de ploeg van bondscoach Marc Lammers gisteren niet verder dan 2-2. Daarmee werd een laatste kans op het bereiken van de finale verspeeld.

Nederland sluit de groepsronde morgen af met een duel tegen hekkensluiter Engeland. Met vier punten uit evenzovele duels is de Europees kampioen, vooraf getipt als een van de kanshebbers om de titel over te nemen van Argentinië, nog allerminst zeker van de troostfinale.

Gastland China, dat gisteren 1-1 speelde tegen koploper Argentinië, en Nieuw Zeeland zijn de enige twee ploegen die door Nederland nog te achterhalen zijn.

Aanvoerster Mijntje Donners, hersteld van de knieblessure die zij een dag eerder opliep, voerde gisteren een gebrek aan `mentale hardheid' aan als reden van de matige prestaties. ,,Het ligt niet aan het hobbelige veld of de drukkende warmte'', sprak de 28-jarige aanvalster van Den Bosch tegenover het ANP. ,,Ook hebben we voldoende kwaliteit en conditie. We zijn echter als team niet volwassen genoeg. Dat wreekt zich vooral in de afwerking. We zijn aanvallend niet slim en niet professioneel genoeg.''

Niet voor niets is verdedigster Minke Booij met twee treffers topscorer van de ploeg, voor wie doelpunten maken zo langzamerhand een obsessie dreigt te worden. Gisteren opende zij al na twee minuten de score, uit een van de zeven toegekende strafcorners. Daarna verzuimde Nederland de score uit te bouwen tegen de ploeg die in eigen land The Black Sticks wordt genoemd. Via doelpunten van Colleen Gubb en Tara Drysdale nam het duel na rust een verrassende wending (1-2). Acht minuten voor tijd voorkwam Fatima Moreira de Melo alsnog een nederlaag. ,,Wij zijn 31 keer in hun cirkel geweest, zij maar vier keer bij ons'', mokte Lammers.

Bondscoach Jan Borren van het drastisch verjongde Nieuw Zeeland, de nummer vijf van de vorige strijd om de Champions Trophy, hekelde gisteren het ,,onsportieve en meedogenloze'' spel van Nederland. ,,Hun manier van spelen komt ons de neus uit. Ze klagen voortdurend en trekken elke beslissing van de scheidsrechters in twijfel.''

Bij het vorige zeslandentoernooi, vorig jaar in Amstelveen, uitte Borren ook al zijn ongenoegen over het naar zijn smaak ruwe spel van Nederland.

De rustdag van vandaag benut Lammers voor een groepsgesprek, zo kondigde hij gisteren aan. ,,We moeten onderling maar eens een aantal zaken uitpraten. Alleen trainen op de afwerking is de oplossing niet. Samen moeten we uit deze impasse komen. Over drie maanden is het wereldkampioenschap in Perth. Dan kunnen we onszelf deze problemen niet meer permitteren.''