Het hoedje van Anky brengt 1.900 euro op

Hippisch Nederland heeft een jaarlijks gala. Ruiters, eigenaren, sponsoren en organisatoren draven dan op om geld in te zamelen voor de sporters. Het dressuurhoedje van `Anky' leverde 1.900 euro op.

Als paardenmensen met hun paard naar een keuring of wedstrijd gaan wordt er gewassen, gepoetst en geborsteld. De manen worden ingevlochten en met babyolie worden mond en neusgaten ingesmeerd om het dier nog mooier te laten lijken. Mannen in smetteloos witte kostuums draven de paarden voor, waarbij mannen met bolhoeden de jury vormen. In het Hart van Holland in Nijkerk, waar dinsdagavond hippisch Nederland was samenkwam bij het Olympisch Hippisch Gala 2002, showden in blacktie geklede mannen hun vrouwen. De dames toonden hun mooiste avondjapon.

De dames straalden en schitterden, de mannen glommen. En net als in de dressuur, waar men het alleen met de jury eens is als de eigen favoriet heeft gewonnen, was er nu ook commentaar op de uitverkiezing van het best geklede paar van de avond. Er was ook een sportieve verliezer. ,,Alleen de onderbroek en sokken die ik draag, zijn van mijzelf'', vertelde hij en gaf daarmee aan dat het niet allemaal glamour en glitter is in hippisch Nederland.

Nederland barst van jong ruitertalent. Zoals de 23-jarige Marlies van Baalen. Zij slaagde er niet in een plaats af te dwingen in de equipe die volgende maand in het Spaanse Jerez deelneemt aan het WK. Dit in tegenstelling tot de 21-jarige Gert Jan Bruggink. Hij gaat daar springen met de elfjarige Joel, die door zijn vader werd gefokt. Bruggink werd op het Gala uitgeroepen tot `Talent van het Jaar'.

Om fondsen te werven waarmee aan de ontwikkeling van talenten wordt bijgedragen, was er een veiling, waar men onder meer een veulen kon kopen. De veiling bracht in totaal 45.000 euro op. Ferro, die met Coby van Baalen in Jerez rijdt, is de vader van dit veulent en Silvano N, waarmee Ellen Bontje daar zal rijden, is de vader van de moeder. Dressuurbloed van het zuiverste water en dus verwachtte men een goede prijs, want het gaat tenslotte ook om het goede doel. Dat viel tegen. Hippisch Nederland hield de hand op de knip en bij het schamele bedrag van 16.000 euro viel de hamer.

Dan was het hoedje van Anky gewilder. Talloze malen nam zij dit hoedje af om officials de gelegenheid te geven haar een medaille om haar nek te hangen. Bij 1.900 euro viel de hamer en mocht de heer Paardekooper zich de gelukkige eigenaar noemen.

Paardekooper, interim-manager bij de noodlijdende stichting Nederlandse Draf- en Rensport, kocht het hoedje van Anky voor zijn dochter. ,,Mijn dochter rijdt pony en als zij zover is gevorderd in de dressuur dat zij de proeven moet rijden met een hoedje in plaats van met een cap, dan kan zij het hoedje van Anky dragen. Het zal haar geen punten extra opleveren, maar misschien stimuleert het haar om net zo goed te worden als Anky'', straalde Paardekooper. De koper was nog gelukkiger toen `Anky' haar handtekening in het hoedje zette.