Geen verzachting aanklacht Bhopal

De rechtbank in Bhopal heeft gisteren geoordeeld dat de tenlastelegging van de ex-directeur Warren Anderson van het Amerikaanse chemische bedrijf Union Carbide, niet zal worden veranderd van `dood door schuld in `nalatigheid'.

In Bhopal ontsnapte in 1984 een gaswolk uit een tank van Union Carbide, waarbij in totaal 15.000 mensen de dood vonden.

De procureur generaal van India diende begin juli het verzoek in de aanklacht te verzachten, omdat de Indiase managers van Union Carbide ook slechts nalatigheid ten laste is gelegd, waarop een maximale gevangenisstraf van twee jaar staat.

Op dood door schuld is de maximumstraf tien keer hoger.

De Indiase managers worden slechts beschuldigd van nalatigheid, omdat zij hebben gesteld enkel de orders te hebben uitgevoerd van het hoofdkantoor in de Verenigde Staten.

Om te voorkomen dat de aanklacht tegen Warren Anderson werd verlicht, hebben inwoners van Bhopal en milieuactivisten over de hele wereld actie gevoerd door een estafette van hongerstakingen te houden.

Warren Anderson ging in 1989 met pensioen en is sinds 2000 niet meer gezien.

De rechter in Bhopal baseerde zijn oordeel op het feit dat de Indiase managers van Union Carbide wel voor de rechtbank zijn verschenen, terwijl Warren Anderson verstek liet gaan.

De rechter droeg de Indiase autoriteiten bovendien op te zorgen voor een snelle uitlevering van Warren Anderson aan de Indiase justitie.