Gedwongen verbouwing theaters

De Amsterdamse theaterdirecteuren zijn verbolgen over de controles naar brandveiligheid van de theaters en concertzalen. Ze zijn het oneens met de `overvaltechniek' van de controleurs.

Het Overleg Amsterdamse Theaters (OAT) zegt dat de controle door het Stadsdeel Centrum voorbijgaat aan het al langer lopende overleg tussen theaters en de gemeente. De theaters vrezen inperking van het aantal toegestane bezoekers en dure noodverbouwingen. De directeuren zijn vooral kwaad omdat de verbouwingen opeens en met spoed – binnen vier weken – moeten plaatsvinden. Volgende week woensdag komen de theaterdirecteuren bijeen voor een spoedoverleg.

Florian Diepenbrock, woordvoerder voor de OAT en zakelijk directeur van de Nes-theaters: ,,We missen volgordelijkheid en coördinatie in deze willekeurige actie. Vier theaters worden zomaar aangepakt en de rest is in verwarring. Wij zijn gewend om met de gezamenlijke theaters met de gezamenlijke overheden te overleggen. We hebben een jaar lang niets van ze gehoord en nu moet het opeens allemaal in een maand gebeuren.''

W. van de Bospoort, afdelingshoofd Bouwtoezicht van Stadsdeel Centrum vindt de kritiek onzin: ,,Als we afspreken dat ze pas volgend jaar gaan verbouwen en er breekt morgen brand uit, dat hebben wij het gedaan. Als het niet deugt, moet het meteen aangepast. Gedogen doen we niet meer.'' Een woordvoerder van het stadsdeel vult later aan: ,,De theaters zijn rond de jaarwisseling al op de hoogte gesteld. Ze konden het zien aankomen. Dat ze een half jaar hebben zitten afwachten, vind ik een beetje naïef.''

Sinds de grote cafébrand in Volendam vorig jaar zijn de regels op de brandveiligheid overal in het land aangescherpt. Volgens de theaters is de belangrijkste wijziging dat er per 90 bezoekers één meter deur moet zijn. Volgens het stadsdeel ligt dit iets ingewikkelder. In geval van bijvoorbeeld het Concertgebouw, met maximaal 2500 bezoekers, zou dit betekenen dat er 28 meter buitendeur nodig is. Carré zou 22 meter deur nodig hebben. Bij een rondgang langs de directeuren blijkt dat ze niet weten hoeveel meter deur ze bezitten. Het Muziektheater – dat gisteren werd gecontroleerd – laat weten dat de voorpui geheel uit glazen deuren bestaat.

Vorig jaar werd Paradiso reeds tot verbouwen gedwongen. De Kleine Komedie bouwt momenteel op last van het stadsdeel een gevelbrede houten noodtrap. Popzaal de Melkweg moet houten loopbruggen gaan aanleggen over de Lijnbaangracht. Felix Meritis en De Balie moeten licht verbouwen.

Melle Daamen, directeur van de Stadsschouwburg (11 meter deur nodig), vindt de nieuwe regels overdreven: ,,Vroeger kwam de brandweer langs en beoordeelde globaal het hele gebouw. Deze controleurs werken teveel met de meetlat, terwijl de overzichtelijkheid van het gebouw veel belangrijker is.'' Daamen – die gisteren zijn verbouwplannen aan het college van B en W presenteerde – is zelf in juni gecontroleerd: ,,Ik heb nog niets gehoord dus ik neem aan dat we goed zitten.''