GALERIESELECTIE

LENI RIEFENSTAHL

Op 32-jarige leeftijd maakte de Duitse cineaste en fotografe Leni Riefenstahl in opdracht van Hitler Triumph des Willens, een documentaire over de zesde bijeenkomst van de nationaal-socialistische partij in Neurenberg. De film, vol propagandistische nazi-esthetiek, zorgde ervoor dat Riefenstahl na de oorlog verketterd en uit het filmbedrijf verbannen werd. Maar de laatste jaren lijkt er sprake te zijn van een rehabilitatie van de talentvolle Duitse filmmaakster. Ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag organiseert Torch Gallery een tentoonstelling, waar naast de tweedelige documentaire Olympia, die Riefenstahl in 1936 tijdens de Olympische Zomerspelen in Berlijn maakte, ook een vijftigtal foto's te zien zijn.

Olympic Games Series 1936, foto's van Leni Riefenstahl. Torch Gallery, Lauriergracht 94, Amsterdam. 31 aug t/m 19 okt, do-za 14-18u.

MICHAEL TEDJA

In het werk van Michael Tedja (1971) lopen tekst en beeld in elkaar over. Schetsen worden samengevoegd en gescheiden, heroverwogen, beschreven en getransformeerd tot nieuwe beelden. Recente en oudere werken worden door de kunstenaar voortdurend met elkaar vermengd. Als toeschouwer word je meegezogen in zijn associatieve gedachtenstroom. Tedja vertelt persoonlijke, autobiografische verhalen, die vaak opgeblazen zijn tot cartooneske vormen. Ook is in zijn werk een kritische houding af te lezen ten aanzien van de hedendaagse kunstpraktijk. Onder de titel Het Holarium organiseert galerie Aschenbach & Hofland Galleries, in samenwerking met Museum Jan Cunen in Oss, een dubbeltentoonstelling met oud en recent werk van Tedja.

Michael Tedja, Het Holarium. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. 1 t/m 28 sept, wo t/m za 12-17u.

LAURA SAMSON ROUS

Bij de foto's van Laura Samson Rous (1939) weet je het nooit helemaal zeker: is het echt wat je ziet of toch niet? Tijdens haar vele reizen maakt ze foto's van landschappen, maar ook van diorama's in natuurhistorische musea. De dieren op haar foto's kunnen dus levend of opgezet zijn. In Galerie Akinci toont de kunstenaar een reeks landschappen in contrastrijk zwart-wit. Samson Rous heeft de foto's bewust donker afgedrukt, waardoor de paradijselijke natuur iets dreigends krijgt.

foto's van Laura Samson Rous. Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. 31 aug t/m 28 sept, di t/m za 13-18u.

RIK VAN IERSEL

De Eindhovense kunstenaar Rik van Iersel (1961) is een creatieve duizendpoot. Hij ontwerpt affiches, tekent strips, drumt in de popgroep Der Junge Hund en heeft de laatste jaren veel succes met zijn kleurrijke schilderijen. Om alle facetten van zijn veelzijdige oeuvre te belichten, hebben drie Eindhovense kunstinstellingen gezamenlijk de tentoonstelling Add Instant Life georganiseerd. Galerie Willy Schoots toont Van Iersels meest recente schilderijen, De Krabbedans toont zijn bonte sculpturen en in MU zullen diverse performances en concerten plaatsvinden.

Rik van Iersel, Add Instant Life. Galerie Willy Schoots (Willemstraat 27), De Krabbedans (Willemstraat 10) en MU (Emmasingel 20), Eindhoven. 1 sept t/m 6 okt, di-do 11-18u, vr 11-20u, za 11-17u en zo 13-17u.

BRUCE

Rotterdam is sinds 1 augustus een expositieruimte rijker. De nieuwe galerie Bruce, gevestigd in een voormalig winkelpand aan de Nieuwe Binnenweg, houdt het midden tussen werkplaats en tentoonstellingsruimte. Eigenaar Hester Chan nodigt maandelijks een of meerdere jonge kunstenaars uit die twee weken lang in de galerie aan de slag gaan en hun ter plekke gemaakte werken er aansluitend tentoonstellen. Zo krijgt het publiek de kans het scheppingsproces van dichtbij te aanschouwen. De komende weken beginnen de Rotterdamse kunstenaars Mark du Mosch, Anton van Hoeven en Sebastiaan Poll in Bruce aan hun werkperiode. De drie zullen naast afzonderlijk werk ook samen een reusachtig schilderij creëren.

Off the Wall, schilderijen van Mark du Mosch, Anton van Hoeven en Sebastiaan Poll. Bruce, Nieuwe Binnenweg 38a, Rotterdam. 15 aug t/m 22 sept, di t/m za 11-17u.