Eten uit de voorraadkast

Allereerst even een droevig bericht. Tot nu toe kon ik als ik een taart ging bakken een greep doen in de diepvrieskast waarin rollen diepvries-bladerdeeg klaar lagen. Helaas blijken deze handige rollen uit de handel te zijn genomen. Wat ons rest zijn de kleine vierkante plakjes bladerdeeg die tegen elkaar aan kunnen worden gelegd en dan tot een cirkel worden bijgesneden. Ook croissantdeeg is een bruikbare vervanger. Mijn droge voorraadkast blijkt na verloop van tijd een doos van Pandora. Voordat ik er erg in heb zijn de dingen die ik voor `je-weet-maar-nooit' kocht in de donkere krochten van de kast verdwenen en vergeten. Sommige dingen koester ik dom-expres te lang. In de gedroogde en aan een touwtje geregen paddestoelen die mijn verloofde en ik in Rusland kochten, bleek de mot te zitten. In de verloofde inmiddels ook. Hoogste tijd dus voor een grote opruiming van pakken en zakken waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum allang verlopen bleek. Eigenlijk zijn conservenblikken met lekkernijen nog het best te bewaren. Hetgeen blijkt uit dit waargebeurde verhaal. In 1818 vertrok de Engelse ontdekkingsreiziger Edward Parry naar de Noordpool met flink veel blikken met vlees, soepen en groenten van de firma Donkin, Hall and Gamble, die ze ook aan de zeemacht leverde. 87 jaar later werden 2 blikken die Parry op het ijs had achtergelaten naar het Museum of Fisheries and Shipping in Hull, Engeland gebracht en opengemaakt. Een blik bevatte erwtensoep. In het tweede blik zat rundvlees. De inhoud van de blikken bleek voortreffelijk. Vandaag een luxe vruchtensalade. Profiteer van de verse rijpe vruchten van dit seizoen. Bereiding: Schil alle vruchten. Verwijder pitten en snijd alle vruchten in kleine stukjes. Vang het sap op. Voeg aan de stukjes fruit het sap van 2 sinaasappels toe en het opgevangen vruchtensap en 2 glazen witte wijn. Snijd een vanillestokje open, schraap de inhoud eruit en voeg de zwarte spikkels en het stokje toe aan de vruchten. Schep het fruit door elkaar en laat de vruchten enkele uren op een koele, maar niet ijskoude plek op smaak komen. Verwijder het vanillestokje. Vul grote hoge glazen voor de helft met vruchten en sap. Schenk er champagne of mousserende witte wijn op.