Duitse douane houdt schip Israël aan

De Duitse douane heeft in de haven van Hamburg een Israëlisch schip aangehouden met militair materieel dat uiteindelijk voor Iran bestemd zou zijn.

Volgens het Israëlische ministerie van Defensie hadden de autoriteiten toestemming gegeven voor de export van het materieel – in Israël gefabriceerde rupsbanden – naar Thailand. Maar de Duitse douane had laten weten dat de definitieve bestemming Iran was, aldus het ministerie. De Islamitische Republiek Iran is een gezworen vijand van Israël.

Iran heeft het bericht met kracht tegengesproken. ,,Wij hebben geen enkele relatie – politiek, economisch en wel te verstaan militair – met Israël, een regime dat wij niet erkennen'', aldus een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar in werkelijkheid zou het niet de eerste keer zijn dat wapens vanuit of via Israël hun weg naar Iran zouden vinden.

Volgens het Israëlische ministerie van Defensie wist de leverancier van de rupsbanden, het in Netanya gevestigde PAD van Avichai Weinstein, mogelijk niet dat de eindbestemming van de rupsbanden Iran was. Maar de Israëlische krant Ha'aretz wees er vanochtend op dat Weinstein al eerder was verwikkeld in een vermoede levering van militair materieel aan Iran. Twee jaar geleden werd hij samen met een toenmalige zakenpartner gearresteerd op verdenking van het verkopen van overtollig Canadees militair materieel via Nederland, België en Singapore aan Iran. De aanklagers konden de verdenking echter niet hardmaken.

In 1998 werd de Israëlische zakenman Nachum Manbar tot 16 jaar gevangenis veroordeeld wegens de verkoop van materiaal aan Iran voor de aanmaak van gifgas. In de jaren tachtig was Israël diepgaand betrokken bij de levering van wapens aan Iran in ruil voor de vrijlating van Amerikaanse gijzelaars in Libanon in het zogeheten `Irangate' schandaal.