Conference Freek de Jonge op nieuwjaar

Youp van 't Hek maakt dit jaar de oudejaarsavondconference, maar Freek de Jonge wil er ookeen houden. Hij wijkt uit naar nieuwjaarsavond.

De traditionele oudejaarsavondconference is dit jaar in handen van Youp van 't Hek. Dat is al lang geleden afgesproken met de VARA, in de veronderstelling dat Freek de Jonge ditmaal zou zwijgen. De inspeelvoorstellingen – onder de titel Youp speelt Youp – zijn al in juni begonnen. Te elfder ure is De Jonge echter van gedachten veranderd door ,,de gebeurtenissen die ons brave land veranderden in een staat van ongehoorzaamheid'' en wil alsnog van zich laten horen. Zijn ,,oudejaarsavondconference'', getiteld De bedreiging, wordt op 1 januari 2003 uitgezonden door de VPRO.

Youp van 't Hek (48), die voor de vierde keer op oudejaarsavond zal optreden, is nu nog op vakantie. Zijn tournee wordt in september hervat en eindigt in de Kleine Komedie in Amsterdam, waar ook de tv-uitzending wordt gemaakt. Freek de Jonge, die morgen 58 wordt, komt met zijn elfde eindejaarsconference. Hij begint in november met inspelen en staat de hele maand december in het voormalige Grace-theater in Amsterdam-Zuidoost. Door de late aanmelding paste zijn programma niet meer in het tv-budget van de VPRO, maar de raad van bestuur van de NOS heeft alsnog de benodigde financiën beschikbaar gesteld. Eén keer eerder waren de concurrerende cabaretiers op achtereenvolgende avonden op het scherm, op 31 december 1999 en 1 januari 2000. Van 't Hek hield zijn derde oudejaarsavondconference, De Jonge sloot de volgende avond zijn tiendelige theatermarathon De grens af. In 1995, toen Van 't Hek met zijn tweede conference op de televisie was, werd hij de volgende avond door De Jonge van repliek gediend via de VPRO-radio. Honend reageerde De Jonge toen op het optreden van ,,de enige komiek waar het volk nog naar luistert''.

Nog steeds houden de twee elkaar nauwlettend in het oog. De Jonge heeft Youp speelt Youp al gezien, Van 't Hek liet zich de afgelopen dagen door het thuisfront informeren over Parlando, de voorstelling die De Jonge nu speelt met het Metropole Orkest. Dit programma wordt over anderhalve week drie uur lang uitgezonden op Radio 2, maar niet integraal: één verhaal, over de manier waarop de LPF bewindslieden werft, moet bewaard blijven voor 1 januari.

In totaal zendt Nederland 3 rond de komende jaarwisseling drie conferences uit, want het duo Lebbis & Jansen verschijnt al op 30 december met een cabaretesk jaaroverzicht.

    • Henk van Gelder