Commissie doet inval bij Heineken

De anti-kartelautoriteiten van de Europese Commissie hebben gisteren voor de tweede keer een inval gedaan op het hoofdkantoor van bierbrouwer Heineken in Amsterdam. De Commissie is op zoek naar meer informatie over concurrentiebeperkende afspraken tussen Heineken en zijn Deense concurrent Carlsberg.

De Commissie verdenkt de twee brouwers ervan dat ze hebben afgesproken om elkaar niet te beconcurreren in de thuismarkt in de periode 1993-1996. Begin dit jaar noemde Eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) de afspraken ,,een van de meest schaamteloze kartelpraktijken'' van de laatste jaren.

Ook bij Carlsberg in Kopenhagen zijn de ambtenaren van de Commissie gisteren langs geweest. De brouwers ontkennen de beschuldigingen en brachten het nieuws over de inval gisteren zelf naar buiten. Ze geven verder geen commentaar.

Het onderzoek van de Commissie naar de Europese biermarkt speelt al sinds het voorjaar van 2000. Functionarissen van de Commissie en van de Nederlandse mededingingsautoriteit deden toen invallen, niet alleen bij Heineken maar ook bij andere Nederlandse brouwers als Grolsch en Bavaria en bij het Centraal Brouwerij Kantoor, de brancheorganisatie. Ook in Italië en Frankrijk lopen onderzoeken waar dochterbedrijven van Heineken bij betrokken zijn.

Een aantal Belgische brouwers is inmiddels beboet door de Commissie wegens prijsafspraken. Interbrew, bekend van de merken Stella Artois en Hoegaarden, moest 46,5 miljoen euro boete betalen en Alken-Maes 44,6 miljoen euro.