CMG boekt onverwacht nettowinst

Automatiseerder CMG heeft tegen de verwachting in winst geboekt in de eerste zes maanden van dit jaar. Dit is vooral te danken aan een omvangrijk contract met Hutchison, het handelshuis uit Hongkong.

Het Brits-Nederlandse concern maakte vanochtend een nettowinst van 2,4 miljoen pond (3,7 miljoen euro) bekend, terwijl analisten gemiddeld rekenden op een verlies van 3,15 miljoen pond. Volgens bestuursvoorzitter C. Stutterheim is het voor analisten moeilijk om voorspellingen te doen omdat de markt ,,volatiel'' is. Na aftrek van dividend voor preferente aandeelhouders staat CMG overigens nog steeds op een verlies van 4,3 miljoen euro.

Beleggers reageerden positief. Rond het middaguur was het aandeel op de Amsterdamse effectenbeurs 1,14 euro waard, een stijging van ruim 10 procent.

Stutterheim vindt dat er onder analisten ,,helaas'' een zeer negatieve stemming heerst, vooral over Wireless Data Solutions (WDS), de CMG-dochter die software maakt voor het verzenden van berichten en plaatjes via mobiele telefoons. WDS liep het afgelopen jaar een aantal belangrijke contracten mis, onder meer met telefoniereus Vodafone. Daarnaast krijgt WDS steeds meer concurrentie van giganten als Nokia en Ericsson.

Stutterheim erkent de problemen, maar vindt de scepsis onterecht gezien de resultaten van WDS. In het eerste halfjaar behaalde de dochter een kleine winst van 700.000 pond, tegenover een verlies van 22,6 miljoen pond in de eerste zes maanden vorig jaar. Stutterheim verwacht dat WDS over heel 2002 winstgevend is.

In het eerste half jaar is volgens Stutterheim onverwacht veel winst gemaakt op een contract met Hutchison 3G, de mobiele-telefoniedochter van de investeringsmaatschappij. De grootte van het contract is geheim. Hutchison zet in Groot-Brittannië vaart achter plannen voor geavanceerde mobiele-telefonie, `mobiel internet'. Het nam onlangs drogisterijketen Kruidvat over, onder meer om de keten als distributiekanaal voor mobieltjes te gebruiken.

Over ict-dienstverlening, waarmee CMG 85 procent de omzet behaalt, blijft Stutterheim somber. De bereidheid onder klanten om in automatiseringsprojecten te investeren blijft klein. Stutterheim ziet geen herstel van de markt en sluit verdere personeelsreducties niet uit. Eerder dit jaar schrapte CMG 120 banen. In de Benelux telt het bedrijf 6.500 werknemers.

CMG zag de totale omzet dalen van 456,7 miljoen pond in de eerste helft vorig jaar naar 442,8 miljoen pond dit jaar. Dit kwam wel overeen met de verwachtingen.