Beurs in de min, CMG uitblinker

Automatiseerder CMG was vanochtend veruit de grootste stijger op de Amsterdamse effectenbeurs. De markt was positief verrast door de halfjaarcijfers van het bedrijf. Over de toekomst toonde het bestuur zich echter somber. Het aandeel CMG, een van de grilligste aandelen uit de AEX-index, noteerde rond het middaguur 12 procent hoger op 1,15 euro. Sinds begin dit jaar heeft het hoofdfonds nog altijd zo'n 70 procent van zijn beurswaarde verloren.

De AEX-index was vanochtend heel wat minder goedgemutst. De toonaangevende beursgraadmeter van het Damrak viel met bijna 2 procent terug naar 370 punten. Een van de stemmingbepalers was supermarktbedrijf Ahold. Het concern presenteerde vanochtend de resultaten over het tweede kwartaal. Voor het eerst in meer dan vijfien jaar leed het concern een verlies. De rode cijfers zetten de koers van Ahold 2 procent lager op 17,63 euro.

ASML, toeleverancier van de chipindustrie, was een andere verliezer. Nikon, een belangrijke concurrent van ASML waarmee zowel in Japan als in de Verenigde Staten getwist wordt over de inbreuk van patentrechten, kwam met slecht nieuws. Het bedrijf waarschuwde voor de winstontwikkeling. De onheilsboodschap van Nikon werd vanochtend door beurshandelaren als hoofdreden aangemerkt voor ASML's 5 procent lagere koers van 10,60 euro.

ASML was niet de grootste daler van de AEX. Dat was handelshuis Hagemeyer. Het bedrijf maakte gisteren bij de toelichting op de kwartaalcijfers geen vertrouwenwekkende indruk op analisten. Dat leidde vanochtend tot een koersdaling van 7,5 procent tot 11,01 euro.

Alle Europese beurzen stonden vanochtend op verlies, mede door de lagere sluiting van Wall Street in New York. Daar zakte de Dow-Jonesindex met 130 punten naar 8.694.

De Zwitserse beurs zakte vanochtend ongeveer even snel als de Amsterdamse. De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re rapporteerde een veel grotere winstdaling dan verwacht. Ook andere grote Europese herverzekeraars, waar verzekeringsbedrijven op hun beurt verzekeringen afsluiten, lagen vanochtend onder druk. In Frankfurt ging de koers van Allianz naar beneden. Allianz schat de eigen financiële schade door de Europese overstromingen op 550 miljoen euro.