BEELDENTUINEN

Beeldentuin Dehullu

Deze tuin in Gees behoort tot de grootste beeldenparken in Nederland. De `tuin' beslaat een oppervlakte van maar liefst zeven hectare in een verder vlak Drents akkerlandschap. De tuin is met zorg ontworpen door de eigenaar, met de cirkelvorm als een zich herhalend basispatroon. De beplanting wordt elk jaar veranderd, verbeterd of aangepast, maar grassen en hosta's voeren de boventoon. Onder de exposerende kunstenaars zijn Evert den Hartog (bronzen poema), Hetty Heyster (rode bronzen buffel), Peter Hiemstra (keramiek tafelschap). Van de Israelische Benzi Mazliah staat er een engel van betonmortel.

T/m 29 sept. Wo t/m zo 13-17u. Groepen (v.a. 30 pers) op afspraak. Entree E4. Tot 10 jaar E3. Seizoenkaart E 10. Cat E4,50. Electroscooters beschikbaar. Inl 0524-58241 of www.dehullu-gees.nl

Plaswijck

In het Plaswijckpark in Rotterdam, grenzend aan de Bergse Plas heeft galerie Smelik & Stokking in het nieuwe rosarium een beeldentuin ingericht. Wie de beelden van dichtbij wil bekijken moet niet bang zijn voor een kloddertje ganzenpoep onder de zolen, want de dieren hebben zichzelf als levende standbeelden in het rosarium genesteld. Bij de ingang staan twee vrolijke bolle figuren van Odile Kinart. In totaal zijn er van een tiental kunstenaars circa 60 – vooral bronzen – beelden opgesteld, waaronder twee ranke gestaltes van Ada Stel op stelten, een struisvogel van Peter Kortekaas en koppeltjeduikelende ronde dames van Lia van Vlugt.

Beeldentuin Plaswijckpark, Ringdijk 20, Rotterdam. Entree E7 (is eveneens entree voor het hele park) Inl www.plaswijckpark.nl

Nikh

(Grieks voor `overwinning') is de naam van een kleine, maar kwalitatief goede galerie/beeldentuin in Tilburg die verwijst naar de Nikè van Samotrace, het beroemde beeld in het Louvre van Parijs. Galeriehouder H. Hopman richt zich vooral op Nederlandse kunstenaars die zich in het verleden hebben bewezen: Francesca Zijlstra, Ada van Wonderen, Eric Claus. Alleen bij uitzondering koopt hij buitenlands werk aan, zoals dat van de Israëlische beeldhouwer Benzi Mazliah.

NIKH, Bredaseweg 422, Tilburg, 013-5900651. Open van do t/m zo van 14-18u en op afspraak.

Kröller-Müller

De laatste jaren klonk steeds vaker het verwijt dat het op de Hoge Veluwe gelegen museum Kröller-Müller zou zijn ingedut. Ook de aangrenzende beeldentuin ooit het walhalla van de Nederlandse beeldhouwkunst - zou zijn status niet meer waarmaken. Na een lange periode van reconstructie en vernieuwing is een van Europa's grootste beeldentuinen weer open. Beelden zijn opgeknapt, verplaatst of opnieuw uitgevoerd. Ook kocht het museum enkele nieuwe objecten aan en is de tuin met 4 ha uitgebreid.

Kröller-Müller Museum, Houtkampweg 6, Otterlo, 0318-591241. Open van di t/m zo, 10-16u30.

Interart

De beeldentuin Interart, onder de rook van Den Bosch, heeft zich de afgelopen jaren een speciale plaats onder de Nederlandse beeldentuinen verworven. Zeventig beeldhouwers uit binnen- en buitenland hebben hun naam er aan verbonden, onder wie zeker niet de minste. Galeriehouders Dick en Astrid Rakhorst staan bekend om hun selectieve aankoopbeleid. Vorige week is een solotentoonstelling van de Limburgse beeldhouwer Jos Dirix begonnen die duurt t/m 13 okt.

Interart beeldentuin, Gouveneursweg 6c, Heeswijk, 0413-293328. Open van do t/m zo, van 13-17u.

Bell'Arte

In twee Limburgse kasteeltuinen, die van château Neercanne (Maastricht) en château St. Gerlach (Valkenburg), wordt deze zomer de crème de la crème van de Nederlandse beeldhouwkunst tentoongesteld. De objecten maken deel uit van de collectie van Bell'Arte, een Maastrichtse galerie die zich specialiseert in beeldhouwkunst. Eddy Roos, Rini Dado, Xander Spronken, Evert van Hemert het zijn enkele van de vele exposerende beeldhouwers wier werk de afgelopen jaren gretig aftrek vond bij kunstliefhebbers.

Bell'Arte, Jekerweg 51, Maastricht, 043-3211702. Open van di t/m za, van 11-17u of op afspraak. Rondleiding in de kasteeltuinen eveneens op afspraak.

De Amsteltuin

Langs de Amstel, richting Ouderkerk, is het goed toeven. Geen wonder dat galeriehouder Jaap Nijstad tien jaar geleden juist híer een beeldentuin liet aanleggen. Sindsdien heeft galerie De Amsteltuin een goede reputatie weten op te bouwen. Caius Spronken en Francesca Zijlstra het zijn slechts enkele van de vele bekende en minder bekende beeldhouwers die door Nijstad voor het voetlicht worden gebracht.

Galerie De Amsteltuin, Amsteldijk-Noord 101a, Amstelveen, 020-6410404. Open di, wo, do, vr, zo en op feestdagen van 12-18u.

Groeneveld

Beeldenpark Groeneveld, aan de rand van Almelo, staat op naam van de Tibetaans boeddhiste Marie-Louise Kersbergen. Die levensfilosofie is terug te vinden in de architectuur van de tuin, die 3 ha beslaat. De `mandala' van rozen die Kersbergen ruim tien jaar geleden liet aanleggen, moet leiden tot inwendige beschouwing bij de bezoeker. Ook veel beeldhouwerken zijn contemplatief, met hier en daar een humoristische noot. Tot 1 okt kan onder meer werk van Jürgen Ebert, Annetje van Verseveld en Karel Gomes worden bezichtigd.

Galerie & Skulpturenpark Groeneveld, Groeneveldseweg 8, Almelo, 0546-818111. Open van wo t/m za en elke eerste zo van de maand, van 13-17u.

Maya Wildevuur

Op het prachtige landgoed Hiemstrastate, nabij het Drentse plaatsje Hooghalen, openden Philip Wildevuur en Pascalle Verhees in 1984 een galerie-annex-beelden tuin voor figuratieve kunst. Deze zomer kunnen onder meer werken van de kunstenaars Renee van Leusden, Marianne Houtkamp en Marinus Klap worden bezichtigd. Het terras van de aanpalende theeschenkerij `Carpe Diem' biedt een mooi uitzicht over de omvangrijke collectie.

Galerie Maya Wildevuur, Hiemstrastate, Zwiggelterweg 4, Hooghalen, 0593-592411. Open vr, za, zo van 12-18u.

Sous-Terre

Connaisseurs spreken meesmuilend van `pretpark' als de naam Sous-Terre valt. Bij advertenties van het Brabantse beeldenpark wordt dan ook steevast een plattegrond afgedrukt, als betrof het de nabijgelegen Efteling. Maar wie het pr-beleid van Sous-Terre voor lief neemt, en bereid is het kaf van het koren te scheiden, komt niet bedrogen uit. Met meer dan duizend beelden, verspreid over 15.000 vierkante meter, is Sous-Terre een van de grootste beeldenparken van Nederland. Deze zomer is in Lithoijen werk te zien van zo'n zeventig bekende en minder bekende beeldhouwers. Een omweg waard.

Galerie Sous-Terre, Batterijstraat 23a, Lithoijen, 0412-482159. Open za en zo van 13-17u. Ma t/m vr op afspraak.

Het Nijenhuis

Kasteel het Nijenhuis bij Heino staat bekend als een van de mooiste havezaten van Overijssel. Het herbergt de kunstcollectie van de Hannema-de Stuers Fundatie (HSF), vernoemd naar de ex-directeur van museum Boymans van Beuningen, Dirk Hannema (1895-1984). De HSF heeft werken van een groot aantal bekende beeldhouwers, onder wie Zadkine, Van Pallandt, Appel en Rädecker. Tot en met 1 september wordt aan de vaste collectie in de kasteeltuin van het Overijsselse landgoed een tiental beelden van leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers toegevoegd, onder wie Gjalt Blaauw, Wim Geeven, Harriët Mastboom en Peet Verrijn Stuart.

Kasteel Het Nijenhuis, Heino/Wijhe, 0572-391434. Open van di t/m zo van 11-17u.

De Kazerne

In Drenthe was beeldenpark Bronneger in Bronnegerveen jarenlang een begrip. Het park lag in een bosrijke omgeving, waardoor je als bezoeker het gevoel had per toeval op een kunstwerk te stuiten. Bronneger werd onlangs gesloten, maar de collectie leeft voort. Begin juli heeft galeriehouder Frans Boersma `De Kazerne', een beeldengalerie-annex-beeldentuin in Nieuweschans geopend waar de gehele zomer werk te zien zal zijn van 25 Nederlandse en buitenlandse beeldhouwers, onder wie het Russische talent Amiran Djanashvili en de Spaanse Fili Plaza.

De Kazerne (ressorterend onder galerie Wiek XX), Molenstraat 5, Nieuweschans, 0597-530 737. Open do t/m zo van 13-17u.