BEELDENDE KUNST

Kara Walker

De Afro-Amerikaanse kunstenares Kara Walker (33) knipt silhouetten uit zwart papier en verwerkt die in zwierige, rococo-achtige installaties, tekeningen en prenten. Maar haar taferelen zijn niet zo vrolijk als ze lijken: ze tonen scènes vol geweld die te maken hebben met de geschiedenis van de slavernij in de Verenigde Staten. De figuren die ze weergeeft zijn ontleend aan afbeeldingen uit Amerikaanse tijdschriften, aan de reclame en aan historische documenten over de slavernij. Zo levert ze een beeldend commentaar op racistische en seksistische stereotypen.

Overzichtstentoonstelling van Kara Walker in Museum voor Moderne Kunst, Arnhem. Utrechtseweg 87. 31 aug. t/m 27 okt. di-vrij 10-17 u, za-zo 11-17 u.

Datsuns/Von Bondies

De garagerock uit de sixties herleeft, beloven de vooraankondigingen. In het geval van de langharige Nieuwzeelanders The Datsuns is dat betrekkelijk, want de opgewonden orgelrock van hun single In love wijst fier naar de seventies-hardrock van Deep Purple en Uriah Heep. The Von Bondies horen bij de Newyorkse scene van The White Stripes en de Yeah Yeah Yeahs, dus is het sixties-trashgehalte verzekerd.

1 sept Effenaar Eindhoven, 2 sept Paradio Amsterdam, 3 sept Ekko Utrecht, 4 sept Vera Groningen.