Argentinië zet Ahold op fors verlies

De economische malaise in Latijns Amerika heeft Ahold voor het eerst in meer dan vijftien jaar een kwartaalverlies opgeleverd. Dit heeft het supermarktconcern vanochtend bekendgemaakt.

Ahold boekte als gevolg van eenmalige lasten in Argentinië een verlies van 197 miljoen euro, tegen een winst van 324 miljoen vorig jaar. Het operationale resultaat, waarbij incidentele afboekingen, rentelasten en afschrijvingen van goodwill (overnamepremies) buiten beschouwing worden gehouden, steeg met bijna 12 procent tot 778 miljoen euro.

Het concern houdt vast aan de verwachting dat de zogeheten operationale jaarwinst 15 procent hoger zal liggen dan in 2001. Beleggers reageerden negatief op de kwartaalcijfers en het aandeel stond tegen het middaguur 2,4 procent lager op 17,56 euro.

De problemen in Argeninië hebben het bedrijf een incidentele last van 490 miljoen euro bezorgd. Daarvan heeft 410 miljoen betrekking op de problemen van Velox Retail, Aholds voormalige partner in Latijns Amerika waarvan de leiding inmiddels wordt beschuldigd van criminele financiële handelingen. Velox had nog 15 procent in Aholds supermarktketen Disco en tezamen met de openstaande schulden leidt dit tot de buitengewone last. Verder werd nog eens 80 miljoen extra afgeschreven op andere bezittingen in Argentinië.

De omzet ging met ruim 7 procent omhoog tot 17,3 miljard euro. Gezien ,,het lastige ondernemingsklimaat'' spreekt bestuursvoorzitter C. van der Hoeven van ,,naar omstandigheden zeer goede resultaten''. Wel doet het gerapporteerde verlies ,,pijn voor een trotse onderneming als de onze''.

Door de financiële crisis in Latijns Amerika daalde de winst in deze regio van 68 tot 11 miljoen euro. In de belangrijke regio's Europa en de Verenigde Staten was echter van winstgroei sprake. Met name bij het Amerikaanse Foodservice (levering aan horeca en instellingen) steeg de winst met 57 procent tot 192 miljoen dollar, mede als gevolg van een overname. De Amerikaanse supermarkten zagen hun omzet met 14 procent toenemen, terwijl de winst met bijna een kwart steeg tot 367 miljoen dollar.

De Europese winstgroei werd negatief beïnvloed door lagere resultaten in Spanje en Midden-Europa. De omzet steeg met 4 procent, terwijl het operationale resultaat toenam met 1,4 procent tot 194 miljoen.