`Als profvoetballer leef je soms in een glazen huis'

Mariano Bombarda is na een korte adempauze in Spanje terug in Nederland, nog wel bij Feyenoord.

Na drie maanden afwezigheid keert Mariano Bombarda terug in de Nederlandse voetbalcompetitie. De aanvaller tekende deze week een tweejarig contract bij Feyenoord. Na afloop van het vorig seizoen keerde Bombarda zijn werkgever Willem II de rug toe. De 29-jarige Argentijn wilde een nieuw leven opbouwen in Spanje.

Feyenoord wilde je in mei al aan de selectie toevoegen, maar destijds sloeg je hun aanbod af.

Bombarda: ,,Toen ik aangaf dat ik mijn aflopende contract bij Willem II niet wilde verlengen, toonde een aantal clubs uit binnen- en buitenland interesse. Feyenoord was een van die clubs. Ik was echter voetbalmoe en wilde even helemaal niets doen. Als profvoetballer leef je soms in een glazen huis, ik wilde mijn leven een andere wending geven. Met mijn gezin vertrok ik naar Spanje, ik heb een speciale band met dat land. Ten noorden van Madrid woont familie van me, ik voelde er wel wat voor om daar een eigen zaak te beginnen. Tenslotte ben ik in het bezit van een heao-diploma.''

Wanneer kreeg je weer zin om te voetballen?

,,Om fit te blijven trainde ik mee met een amateurclub. Toen ik daar het veld opstapte en met de jongens van het eerste elftal een partijtje speelde, begon het te kriebelen. Langzaam kreeg ik weer plezier in het voetballen. Na een paar weken belde ik al met mijn zaakwaarnemer Theo van Seggelen van de VVCS, met de vraag of hij geen clubs wist die een type-Bombarda konden gebruiken. Aanvallers die een doelpunt kunnen maken zijn natuurlijk altijd interessant. Bovendien bekroop me het gevoel dat ik misschien te snel besloten had om mijn carrière te beëindigen. Ik wilde niet met spijt terugkijken op mijn loopbaan als profvoetballer.''

En toen stond Feyenoord weer op de stoep?

,,Feyenoord nam via technisch directeur Rob Baan contact op. De club zocht naar een aanvaller die Van Hooijdonk zou kunnen vervangen. Een spits die, als de nood aan de man is, een wedstrijd kan openbreken. Hoewel ik nog niet met trainer Van Marwijk gesproken heb, weet ik dat ik vooral als pinchhitter wordt ingezet. Maar met die rol heb ik geen problemen. Als een wedstrijd op slot zit, kan ik met mijn kwaliteiten iets forceren. Voetbalkenners weten dat ik een bal kan vasthouden en uit de draai kan scoren. Zo kennen de mensen me. Of ik fit genoeg ben? Ja, dat denk ik wel. Ik heb de hele zomer doorgetraind, ik had weinig zin om uit te buiken op het strand. Natuurlijk mis ik nog wedstrijdritme, maar het zal niet lang duren voordat ik weer kan spelen.''

Wat verwacht je ervan?

,,Ik wil vooral genieten, ik had nooit gedacht nog bij een topclub te kunnen spelen. Feyenoord is een club die perfect bij me past, het is een club met een trouwe en fanatieke aanhang. Natuurlijk moet er gepresteerd worden, maar dat kan ook met de huidige spelersgroep. Ik heb op de televisie de uitwedstrijd tegen Fenerbahçe gezien, en ik was blij verrast. Afgezien van de eerste twintig minuten voetbalde Feyenoord erg sterk. Met Willem II heb ik al eens Champions League gespeeld, maar toen haalden we weinig punten. Het is fantastisch om in de Champions League te spelen. Je kunt jezelf meten met de top van Europa, daar is elke voetballer wel voor te porren. Of mijn loopbaan over twee jaar definitief voorbij is? Dat durf ik niet te zeggen. Ik ben er het levende bewijs van dat er in voetbal gekke dingen kunnen gebeuren.''