Akkoord Marconi met schuldeisers

Het Britse telecombedrijf Marconi heeft een akkoord bereikt met de schuldeisers over het kwijtraken van een omvangrijke schuld van 6,2 miljard euro. Het bedrijf volgt daarmee de Britse kabelexploitant NTL, dat in april een soortgelijke regeling heeft getroffen. In Nederland werkt telecombedrijf Versatel aan een dergelijke constructie, terwijl kabelexploitant UPC deze mogelijkheid overweegt.

Marconi zit met een schuldenberg opgezadeld die is veroorzaakt door bijna twintig acquisities. De overnames zijn gepleegd na een strategische ommezwaai in 1999, waarbij de onderneming zich volledig is gaan richten op de productie van telecomapparatuur.

Deze markt is de laatste anderhalfjaar in zwaar weer terechtgekomen. Klanten van telecomproducenten als Marconi en telecommaatschappijen als het Spaanse Telefonica, zijn in ernstige problemen gekomen door de aanschaf van dure licenties voor snel mobiel internetverkeer (umts).

Branchegenoten van Marconi als Ericsson, Lucent en Nortel kampen eveneens met problemen. Investeringen in apparatuur zijn tot een dieptepunt gedaald.

Marconi zet het grootste deel van de schuld om in nieuw uit te geven aandelen. Daardoor verwatert het belang van de huidige aandeelhouders naar 0,5 procent. Wel krijgen deze aandeelhouders rechten, zogeheten warrants, die dit belang kunnen opschroeven naar circa 5 procent.

De schuldeisers van het beursgenoteerde Marconi zijn banken en obligatiehouders. Na de financiële herstructurering blijft een schuld over van 468 miljoen euro. Daardoor dalen de rentelasten sterk en stijgt de kans op overleving, verklaarde bestuursvoorzitter Mike Parton. Marconi heeft in anderhalf jaar tijd het aantal werknemers verminderd van 39.000 naar 20.000.

Marconi was tot 1999 actief onder de naam General Electric Company (GEC), een ruim honderd jaar oud conglomeraat van elektronicabedrijven dat actief was in onder meer halfgeleiders, huishoudelijke apparaten en medische systemen. Dat laatste bedrijfsonderdeel werd een jaar geleden verkocht aan Philips. Marconi heeft sinds de transformatie 19 ondernemingen of samenwerkingen van de hand gedaan.