Aanslag op onafhankelijk radiostation Zimbabwe

Een explosie heeft vanochtend een kantoor van de onafhankelijke Zimbabweaanse radiozender Voice of the People vernietigd. Niemand raakte gewond.

Twee of drie gewapende mannen zouden rond een uur het kantoor van de zender in Harare zijn binnengedrongen. Ze dwongen de bewaker te vertrekken en gooiden bij het verlaten van het station een bom naar binnen, aldus een woordvoerder van de zender.

Voice of the People, dat door de Nederlandse Wereldomroep wordt gesteund, staat kritisch tegenover het bewind van president Robert Mugabe. De zender ontduikt een verbod om uit te zenden door zijn berichten via Londen en Hilversum op de korte golf over te seinen. De Nederlandse steun aan het station was tijdens de verkiezingen in maart voor de Zimbabweaanse regering tijdens verkiezingen een van de redenen dat Nederlandse journalisten geen visum kregen.

De regering-Mugabe beschuldigt Voice of the People en het radiostation SW Africa, dat ook via Londen wordt uitgezonden naar Zimbabwe, van vijandige propaganda en het opwekken van een politieke tegenstellingen in het land. Vorige maand viel de politie de kantoren van beide zenders binnen en confisqueerde de administratie.

Faith Ndebele van Voice of the People weigerde te speculeren over wie achter de explosie zou zitten, maar zei dat de dader zeker een vijand van vrijheid van meningsuiting is.