Zwijgrecht 1

Tweede-Kamerlid Schonewille van de LPF-fractie weet kennelijk niet waar het zwijgrecht van verdachten op gebaseerd is. Schonewille stelt: ,,als je niets te verbergen hebt kan je gewoon een verklaring afleggen'' (NRC Handelsblad, 26 augustus). Dat is hetzelfde populisme wat je vaak hoort bij het plaatsen van camera's op openbare plaatsen. Alleen gaat het daar om het recht van privacy en hier om het beginsel `dat een verdachte niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken'. Het is aan de staat (vertegenwoordigd door het openbaar ministerie) om te bewijzen of iemand schuldig is. Tot die tijd ben je verdachte.

Behalve onjuist, is het door Schonewille gestelde ook onwenselijk. De Puttense moordzaak is een bekend voorbeeld van hoe het mis kan gaan met afgelegde verklaringen. Het doet pijn te constateren dat de heer Schonewille jurist is, maar kennelijk al veel vergeten is, of erger: verdrongen heeft. Wat nog pijnlijker is: hij is volksvertegenwoordiger voor een partij die het met de rechtsstaat niet zo nauw neemt.

    • Mr. R.C.J. de Roon