Winst Hagemeyer na dip economie fors teruggevallen

Handelshuis Hagemeyer ondervindt veel last van de teruglopende economie in Europa en de Verenigde Staten. De distributeur zag de winst bijna 40 procent dalen in het eerste halfjaar en durft geen verwachting uit te spreken voor heel 2002.

,,De recessie is dieper dan verwacht en gaat ook langer duren'', betoogde bestuursvoorzitter R. ter Haar tijdens een toelichting op de cijfers. Europa's grootste handelaar in artikelen als schakeldozen, veiligheidskleding en kabels is een zeer cyclisch bedrijf en voelt direct de gevolgen van de economische tegenwind. Klanten bezuinigen flink op de korte-termijnuitgaven en stellen nieuwe orders uit.

Hagemeyer had in juni al gewaarschuwd dat de winst in de eerste helft van 2002 met 40 procent zou dalen en de resultaten die vanmorgen werden gepubliceerd waren dan ook geen verrassing. De nettowinst daalde met 38 procent naar 58 miljoen euro en de omzet kwam uit op 4,1 miljard euro, een verlies van 7,4 procent. Ondanks het feit dat de winstdaling was verwacht, keerden beleggers het aandeel de rug toe. Rond het middaguur noteerde het aandeel een verlies van 3,7 procent op 11,65 euro.

Volgens Ter Haar bekijken klanten van Hagemeyer de situatie in de VS, waar 21 procent van de omzet vandaan komt, van kwartaal tot kwartaal. ,,Wij hoopten op een herstel van de Amerikaanse economie in de tweede helft van dit jaar, maar die hoop wordt niet door de feiten bevestigd'', aldus Ter Haar, die zei dat veel Europeanen de diepte en ernst van de recessie in de VS onderschatten. ,,Wij luisteren ook niet meer naar economen, alleen nog maar naar onze klanten en bij hen zien wij geen herstel.''

Maar ook in Europa vertoont de economie een flinke inzinking. Ter Haar gaf als voorbeeld de bouwsector waar het aantal orders flink is teruggelopen, met name in Duitsland, de grootste economie van Europa.

Door de problemen zag Hagemeyer de autonome omzet in de eerste helft van het jaar dalen met 5,1 procent. De autonome groei, de groei zonder de effecten van overnames of valutakoersen, is nu voor het eerst sinds meer dan tien jaar al twaalf maanden negatief. Ter Haar zei dat het marktaandeel wel is gestegen, maar dat komt vooral doordat de concurrentie het nog zwaarder heeft dan het bedrijf uit Naarden.

Behalve de recessie in de belangrijkste markten heeft het concern ook te maken met een grootscheeps automatiseringsproces waarbij alle verschillende computersystemen worden vervangen door één systeem. De software is onlangs ingevoerd in Groot-Brittannië waar 2.000 medewerkers opnieuw moesten worden opgeleid. Het systeem zal de komende jaren in de rest van de wereld worden ingevoerd, maar het tempo is afhankelijk van economische ontwikkelingen. Hagemeyer kan het hele proces nu nog uit eigen zak betalen en Ter Haar verwacht niet dat hier verandering in komt. ,,Dat kan als er nog eens 10 procent van de autonome groei afgaat, dat zie ik niet gebeuren.''