Wie is waar

Alexander van Voorst Vader (54) is in de wolken. En niet alleen omdat hij nu vakantie heeft hoog in de Zwitserse bergen. Vorige week werd de voorzitter van de NBVA, de vereniging van onafhankelijke financiële en assurantieadviseurs, benoemd tot algemeen directeur van SRK Rechtsbijstand, waar hij op 1 januari begint. Van Voorst Vader was twaalf jaar voorzitter in een branche die groeit, ondanks het nieuwe fiscale stelsel dat alles eenvoudiger zou maken. ,,Er zal altijd behoefte blijven aan advies', zegt Van Voorst Vader. ,,Want de voorspelbaarheid van de overheid is een probleem. Dat zien we nu weer met de discussie rond het spaarloon.' Van Voorst Vader gaat de organisatie bij SRK Rechtsbijstand, waar enkele honderden juristen werken, verder professionaliseren om de verwachte groei van het aantal verzekeringen op te kunnen vangen. Dát die sector groeit, staat voor hem vast: ,,In een wereld waar de juridisering en het consumentisme toenemen en de kosten voor een advocaat blijven stijgen, gaan wij een steeds grotere rol spelen'.

Marco Vonk (37) moet een beetje om zichzelf lachen als hij vertelt waarom hij vertrekt bij organisatieadviseur De Boer & Ritsema van Eck: ,,Wegens een fundamenteel verschil van inzicht over het te voeren beleid', de standaardfrase in het bedrijfsleven. Hij dacht er al langer over om weg te gaan en sprak er met collega's over. Die vonden vaak hetzelfde: ,,De Boer & Ritsema van Eck is erg gefocused op het binnenhalen van winstgevende opdrachten', zegt Vonk. ,,Daardoor kwam ik onvoldoende toe aan inhoudelijk interessantere zaken.' Vier collega's dachten er net zo over. Stijn van Wely (31), Henry Weessies (32), Trienette Struik (42) en Esther Veldhuijzen van Zanten (40) gaan met Vonk mee en richten VIJFadvies op. Dit adviesbureau zal zich voornamelijk bezighouden met de begeleiding van fusies en veranderingen bij gemeenten en waterschappen. Tot voor kort konden gemeenten gewoon uitbreiden als ze nieuwe taken kregen, maar de laatste tijd wordt vaak geëist dat ze parallel daaraan taken inkrimpen of afstoten. Vonk: ,,Wij zetten dat soort processen in gang en begeleiden het.'

Marco Huberts (42) werd deze maand directeur Benelux bij telecomleverancier Alcatel. Hij was manager van de transmissiedivisie in Duitsland, maar gaat zich nu richten op de verkoop van UMTS- en breedbandnetwerken. ,,Het is nog een luwe periode', beseft Huberts, maar denkt dat de eerste telecombedrijven eind volgend jaar apparatuur gaan bestellen voor het snelle mobiele internet, UMTS. ,,Dat is natuurlijk een gigantische uitdaging in deze tijden waarin de telecombranche onder druk staat.' Daarom verwisselde hij Duitsland voor de Benelux. ,,Want telecom is absoluut niet passé. Het komt altijd terug. In een golfbeweging, net zoals de auto-industrie.'

De 65-jarige Karel Ledeboer is afgelopen vrijdag benoemd tot chief operating officer van Swiss, de opvolger van de failliete Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair. Ledeboer heeft 35 jaar gewerkt bij KLM, waar men hem zich vooral herinnert als de man die in 1977 op voorbeeldige wijze leiding gaf aan het crisisteam dat de KLM-ramp op Tenerife begeleidde. Het was de grootste ramp uit de burgerluchtvaart. Bij een botsing tussen een KLM- en een PanAm-toestel verloren 583 van de 644 passagiers het leven. Ledeboer bekleedde bij KLM vele managementfuncties, waaronder hoofd technische dienst. Hij eindigde in 1994 als adviseur van KLM. Pieter Bouw, ex-president van KLM, werd vorig jaar al benoemd tot president-commissaris van Crossair, de moeder van Swiss.

personalia@nrc.nl