Website met .nl te krijgen

Particulieren kunnen binnenkort rechtstreeks internetdomeinnamen registreren die eindigen op .nl. Dat was tot dusver voorbehouden aan bedrijven. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die als enige de .nl-domeinen uitgeeft, heeft dat besloten naar aanleiding van het `Domeinnaamdebat', een uitgebreide consultatieronde waarbij de Nederlandse internetgemeenschap zich het afgelopen jaar kon uitspreken over het gewenste systeem van domeinnaamverdeling.

Behalve voor particulieren worden .nl-domeinen ook beschikbaar voor gegadigden in het buitenland. Tot nu toe moesten eigenaars van een .nl-domein in Nederland gevestigd zijn. In de praktijk bieden veel bedrijven die schijfruimte verhuren waar websites op draaien (webhosting) particulieren en buitenlandse bedrijven de mogelijkheid om een .nl-domein te bemachtigen. Het hostingbedrijf registreert dan de gewenste domeinnaam en verhuurt die aan de klant. Het hostingbedrijf blijft juridisch eigenaar van de domeinnaam. In de toekomst is zo'n constructie niet meer nodig. De SIDN heeft eerder geprobeerd naast de reguliere .nl-domeinnamen voor bedrijven aparte domeinnamen voor particulieren te introduceren. Die moesten behalve een naam ook een driecijferig nummer bevatten, bijvoorbeeld het netnummer van de woonplaats van de domeinbezitter. Henk Jansen uit Eindhoven kon bijvoorbeeld www.henkjansen.040.nl laten registreren. De introductie van deze zogeheten persoonsdomeinen is volledig mislukt. Sinds de invoering ervan in 2000 zijn er 651 persoonsdomeinnamen uitgegeven, tegen 755.946 bedrijfsdomeinnamen.

Het aanpassen van het registratiesysteem neemt volgens de SIDN enkele maanden in beslag. Eind dit jaar moeten de wijzigingen zijn doorgevoerd.