VS: aanval op Irak zal steun krijgen

De Amerikaanse minister van Defensie, Rumsfeld, heeft gisteren gezegd erop te vertrouwen dat de Verenigde Staten steun van andere landen zullen krijgen voor een aanval op Irak. ,,Als ons land de juiste beslissingen neemt, zullen andere landen meewerken'', zei hij in een toespraak tot mariniers in Californië.

Maar suggererend dat afnemende internationale steun de Amerikaanse vastberadenheid niet zal aantasten, zei Rumsfeld ook: ,,Het is minder belangrijk om unanimiteit te hebben dan om de juiste besluiten te nemen en het juiste te doen. Leiderschap in de juiste richting krijgt volgelingen en aanhangers.'' Een mogelijke aanval op Bagdad stuit op groeiende kritiek binnen en buiten de VS. De harde toespraak van vice-president Cheney afgelopen maandag over de noodzaak Saddam Hussein ten val te brengen wegens Iraks massavernietigingswapens kreeg gisteren kritiek van Europese en Arabische landen en China.

Volgens Rumsfeld, voorstander van een harde lijn jegens Saddam Hussein, heeft president Bush ,,nog geen besluit genomen''. De woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Powell, die naar verluidt een minder harde lijn voorstaat, beklemtoonde gisteren dat er daarom ,,geen oorlogstroms zijn om te roeren''. ,,Er is discussie, een debat en dialoog gaande in ons land en in de wereld, zoals dat hoort'', zei Rumsfeld.

Bush sprak gisteren op zijn ranch met de Saoedische ambassadeur in de VS, prins Bandar bin Sultan, onder meer over Irak. Dat onderwerp heeft de relatie tussen beide landen onder druk gezet. Rumsfeld zei gisteren dat de president zijn besluit zal baseren op wat het beste is voor de Amerikaanse belangen. De minister vergeleek de positie van de regering-Bush tegenover Saddam met die van de Britse premier Winston Churchill tegenover Hitler, voor de Tweede Wereldoorlog: ,,Pas toen elk land werd aangevallen zeiden ze: Misschien had Winston Churchill gelijk. Misschien had die eenzame stem die uiting gaf aan bezorgdheid gelijk.''

De Amerikaanse regering wekte gisteren en eergisteren de indruk verdeeld te zijn over de noodzaak van nieuwe wapeninspecties door de Verenigde Naties in Irak. Maandag zei Cheney daartegen te zijn, maar VN-ambassadeur Negroponte zei gisteren dat de VS de inspecteurs nog steeds terug willen als ze ,,ongebonden en onvoorwaardelijke toegang'' krijgen. Powells woordvoerder zei maandag na Cheneys toespraak: ,,We doen ons uiterste best om de VN-inspecteurs terug te krijgen naar Irak.''

achtergrond: pagina 5