Vijandig publiek inspireert Feyenoord

Met gevaar voor lijf en ledematen heeft het elftal van Feyenoord zich geplaatst voor de Champions League. Vijftigduizend heethoofden fungeerden als twaalfde man voor Fenerbahçe, dat het thuisvoordeel niet wist uit te buiten. In de kolkende arena van Istanbul behaalde Feyenoord een verdiende en zwaarbevochten 2-0 overwinning. Na de 1-0 zege in Rotterdam kwam de kwalificatie schijnbaar simpel tot stand. Alsof er helemaal niets was gebeurd, binnen en buiten de lijnen.

De werkelijkheid was anders. Een dergelijke heksenketel lijkt alleen in zuidelijke landen voor te komen. Voetbal vertoont daar religieuze trekjes. Het stadion van Fenerbahçe was uren voor de wedstrijd volgelopen. De supporters zongen hun strijdliederen uit volle borst. Eindeloze hoeveelheden kassarolletjes belandden op het veld. Onschuldige vormen van vandalisme waarvoor de UEFA nog wel eens de ogen wil sluiten. Een brandje achter het doel zal de Europese voetbalbond waarschijnlijk niet tolereren.

Het vuurwerk en de rookwolken in de geelblauwe clubkleuren maakten diepe indruk op de spelers van Feyenoord. Ze lieten zich eerst intimideren en later inspireren door het vijandige publiek. Na de openingstreffer van Ono speelde Fenerbahçe een verloren wedstrijd. Even was het muisstil en toen brak de hel los. De Turkse supporters konden de dreigende uitschakeling niet verkroppen en gooiden gevonden voorwerpen op het veld. De waarnemers van de UEFA komen ongetwijfeld met een fikse straf voor Fenerbahçe op de proppen.

Een overzicht van de incidenten: doelman Zoetebier kreeg bijna een stok tegen zijn hoofd, verdediger Van Wonderen bracht een groot stuk glas naar de kant, warmloper Van Persie kon maar net een waterfles ontwijken en trainer Van Marwijk werd voor de dug-out bekogeld met een hard stuk plastic. ,,Ik zou zo een sigarenzaak kunnen beginnen'', verwees hij naar de grote hoeveelheden aanstekers die voor zijn neus op het veld terecht kwamen.

Toen de winnende coach verhaal ging halen bij de Duitse scheidsrechter Merk, die lankmoedig reageerde op de wegwerpartikelen, werd hij meteen naar de tribune gestuurd. Van Marwijk had zich op het moment van protesteren buiten zijn territorium begeven. Hij durfde vervolgens niet naast de opgewonden Turken op de tribune plaats te nemen en baande zich een weg naar de spelerstunnel. Ondertussen werd hij belaagd door een woedende menigte, vertelde de doorgaans nuchtere coach na afloop met schorre stem. ,,Ik heb genoten van deze ambiance, maar toen ging het toch een beetje te ver.''

In de catacomben vond Van Marwijk een kamer met een tv-toestel. Toen hij ook daar gevaar bleek te lopen, werd hij in een politieauto naar de andere kant van het stadion gereden. Eenmaal veilig in de kleedkamer aangekomen, werd hij bij gebrek aan televisie-beelden per mobiele telefoon door zijn assistenten op de hoogte gehouden. Hij ging per GSM akkoord met de wissel van Buffel voor Lurling. Van Persie had volgens de hulpcoaches Been en Metgod ongemotiveerd warmgelopen en zijn kansen op eerherstel verspeeld.

De Belg Buffel, eerder uitgeleend aan satellietclub Excelsior, bekroonde zijn korte invalbeurt met een fraai doelpunt, waarmee Feyenoord de zege in de slotfase veilig stelde. Van Marwijk had zijn aanwinst niet zien scoren. Hij zat onwetend in de kleedkamer, totdat een assistent het goede nieuws kwam vertellen.

De winnende coach straalde na afloop van het duel – van opluchting en van blijdschap. Hij had genoten van het volwassen gedrag van zijn spelers, die zich door al het tumult niet van de wijs lieten brengen. Volgens Van Marwijk is zijn elftal weer een belangrijke ervaring rijker. ,,Deze ploeg straalt heel veel vertrouwen uit.''

Alleen in het eerste kwartier was sprake van een wankel evenwicht. Toen ging Fenerbahçe volop in de aanval en kreeg Zoetebier een paar lastige ballen te verwerken. Revivo was twee keer dichtbij een doelpunt, maar vond de Volendamse doelman op zijn weg. Zoetebier, afgelopen zaterdag nog schuldig aan een tegentreffer van Roda JC, toonde zich weer even klemvast als altijd.

Na het onzekere begin kreeg Feyenoord halverwege de eerste helft grip op de wedstrijd. Paauwe loste een waarschuwingsschot. Emerton, die niet naar Newcastle United vertrekt, miste een grote scoringskans. In de rebound werd een schot van Kalou geblokkeerd. Fenerbahçe kon het openingsoffensief geen vervolg geven en was alleen nog gevaarlijk met plaagstoten. Een kopbal van Akin werd vlak voor rust gekeerd door Zoetebier.

De tweede helft begon later, omdat de Turkse fans een brandje achter de afrastering hadden gesticht. Een paar minuten na het oponthoud scoorde Ono na een steekpass van Bosvelt op de hem bekende wijze: een subtiele trap met de binnenkant van de voet. Dit keer scoorde de Japanner met rechts, nadat hij twee weken geleden in de thuiswedstrijd tegen de Turkse club op vrijwel identieke wijze met links had gescoord. Hij is een schoolvoorbeeld van tweebenigheid.

Ono heeft zijn transfer van ongeveer vier miljoen euro dubbel en dwars terugverdiend. Hij scoort op beslissende momenten en is ook commercieel interessant voor Feyenoord. Op zijn kale schedel groeit weer een bos haar, volgens de Japanse journalisten omdat zijn vrouw dit leuker vindt. Zij sprongen gisteren weer van de banken, zo blij waren ze met het goede nieuws over de nationale voetbalheld.

Feyenoord speelde na de goal van Ono een gewonnen wedstrijd. Fenerbahce moest nu drie keer scoren en dit was voor deze middelmatige ploeg te veel gevraagd. Een deel van het thuispubliek legde zich neer bij de suprematie van Feyenoord en keerde voortijdig huiswaarts.

Na het laatste fluitsignaal gooide Van Hooijdonk zijn shirt in een vak met Turkse supporters. Zij beantwoordden de geste met een klaterend applaus, waarmee hun onsportieve gedrag in een ander daglicht kwam te staan. Ze waren niet haatdragend, ze waren alleen diep ontgoocheld over de wanprestatie van hun helden. ,,Uniek om zoiets mee te maken'', concludeerde Van Marwijk.

Fenerbahçe 0

Feyenoord 2

Ruststand 0-0. 49. Ono, 89. Buffel 0-2. Schds: Merk (Dui). Tsch: 52.000. Gele kaart: Mirkovic, Ortega (Fenerbahçe) en Bosvelt, Kalou en Rzasa (Feyenoord).