Verdachte van xtc-smokkel mag uitgeleverd aan VS

Justitie mag de Nederlander V. de B., die wordt verdacht van grootschalige xtc-smokkel, uitleveren aan de Verenigde Staten. De Hoge Raad heeft het cassatieberoep van de 40-jarige Zaandammer verworpen. Dat heeft een woordvoerster van de Hoge Raad vandaag gezegd. De B. zou honderdduizenden xtc-pillen aan Colombianen hebben geleverd, die deze naar de VS smokkelden. De Amerikanen waren de Colombiaanse criminelen op het spoor gekomen na een tip van de Duitse justitie. Amerikaanse undercoveragenten infiltreerden in de drugsbende. De Nederlander en drie Colombianen werden op verzoek van justitie in New York in Nederland aangehouden. Haagse rechters lieten begin dit jaar de verdachten vrij – zij achtten zich niet bevoegd omdat de verdachten in Amsterdam waren aangehouden. De Hoge Raad oordeelde later dat dit een fout besluit was. De drie Colombianen zijn tot woede van de Amerikaanse justitie nog steeds spoorloos. De Nederlandse verdachte werd ook vrijgelaten, maar kon later weer aangehouden.