Steniging in Nigeria treft Miss-verkiezing

In Nigeria is geschokt gereageerd op de mogelijkheid dat de Miss World-verkiezing die dit keer in het West-Afrikaanse land zou worden gehouden, misschien niet doorgaat. Enkele deelneemsters hebben gedreigd zich terug te trekken uit protest tegen het ter dood veroordelen van de Nigeriaanse alleenstaande moeder Amina Lawal Kurami wegens overspel. Vorige week verwierp een islamitische rechtbank het beroep dat Kurami had aangetekend tegen haar veroordeling tot steniging. Niet doorgaan van de Miss World-verkiezing die vorig jaar door Nigeria werd gewonnen, zou een gevoelige klap betekenen voor de trots van de Afrikaanse reus.

Enkele nationale schoonheidskoninginnen die naar Nigeria zouden afreizen, hebben opgeroepen tot een boycot van het evenement. Andere deelnemers zeggen voor hun veiligheid te vrezen, nadat islamitische organisaties hadden gedreigd de ceremonie te verstoren. Miss Ivoorkust, Yannick Azebian, noemt de steniging ,,een rem op de emancipatie van de vrouw''. Miss Noorwegen, Katherine Soerland, kwalificeerde het vonnis als ,,volkomen walgelijk''. Volgens Miss Togo, Sandrine Agbopke, ,,moeten de autoriteiten en de hele maatschappij opstaan om een einde te maken aan de steniging''.

De Nigeriaanse minister van Cultuur en Toerisme Boma Bromillow-Jack had de organisatie van de Miss World-verkiezing twee weken geleden al geadviseerd de noordelijke staten te mijden. De afgelopen twee jaren hebben twaalf Noord-Nigeriaanse staten de shari'a, de islamitische wetgeving, ingevoerd. Gisteren bevestigde een islamitische rechtbank in de Noord-Nigeriaanse staat Jigawa het doodvonnis van Sarimu Mohammed (50). Hij was in mei door een lagere rechtbank tot steniging veroordeeld voor het verkrachten van een negenjarig meisje.

De islamitische groepering Jama'atul Muslimin heeft de jaarlijkse verkiezing van de mooiste vrouw ter wereld ,,immoreel'' genoemd. Ze kondigde aan alles in het werk te stellen om het evenement in de hoofdstad Abuja niet door te laten gaan. Volgens een woordvoerder van de organisatie van Miss Nederland is het aan de organisatie van de Miss World-verkiezing om te beslissen of de finale in Nigeria doorgaat. ,,Ik kan me voorstellen dat ze de situatie grondig bekijken''.

De Miss World-verkiezing staat gepland voor eind november in het overwegend christelijke deel van Nigeria. Vorig jaar werd de Nigeriaanse Agbani Darego tot mooiste vrouw van de wereld gekozen. Darego is de vierde Afrikaanse vrouw in de geschiedenis die een Miss World-verkiezing wint. Twee blanke Zuid-Afrikanen en een Egyptische Miss World gingen haar voor.