Stadsschouwburg is muf imago zat

De Stadsschouwburg in Amsterdam wil af van zijn muffige imago en zijn monumentale grandeur terugkrijgen. Dat schrijft directeur Melle Daamen in een brief aan verantwoordelijk wethouder Hannah Belliot over de toekomst van de schouwburg. De komst van het Vlakke Vloertheater, waarover eerder al besloten is, is volgens Daamen niet genoeg. Dat theater met 525 stoelen komt tussen de schouwburg en het popcentrum de Melkweg. Daamen, sinds vorig jaar directeur, wil ook een grand café in de foyer openen om daar een ,,hoogwaardige en gastvrije culturele ontmoetingsplek'' te maken. De oorspronkelijke ingangen aan de zijkant van het gebouw wil hij hiervoor weer openstellen. Voorlopig wil de directeur volgend jaar zomer alvast een `zomerfoyer' openen waar het publiek een hapje kan eten.

Verder is ook de buitenkant aan vernieuwing toe en moet de `afwachtende' en `beetje saaie' programmering op de schop. Door samenwerking met podia als Cosmic, Paradiso en de Melkweg en de komst van het Vlakke Vloertheater moet het aantal bezoekers groeien van 100.000 vorig jaar naar 190.000 in 2006. Ook wil Daamen het theater meer betrekken bij festivals als het Holland Festival, IDFA en Crossing Border. De Stadsschouwburg moet een plek worden waar de grenzen van het theater worden verkend, aldus de directeur. Van de gemeente Amsterdam heeft de Stadsschouwburg 27 miljoen euro subsidie gekregen, wat de kosten van de verbouwingsplannen ongeveer dekt.