Speculaties over aanslag op leider van Slowakije

De Slowaakse president Rudolf Schuster is gisteren in vliegende vaart afgevoerd naar een ziekenhuis in Wenen. Daar proberen artsen de aard van de geheimzinnige aandoening te achterhalen waar de 68-jarige president al tien dagen aan lijdt. Er wordt met name gekeken of er sporen te vinden zijn van opzettelijke vergiftiging.

Peter Schuster, zoon van de president, deed zondag aangifte tegen onbekend wegens een poging zijn vader te vergiftigen. Ook de president zelf lijkt overtuigd dat `iemand' het op hem gemunt heeft.

Schuster werd tien dagen geleden ziek nadat hij in het zuiden van Polen de mis had bijgewoond die daar door paus Johannes Paulus II werd gehouden. Aanvankelijk werd gedacht aan een zonnesteek. Later werd rekening gehouden met voedselvergiftiging. Schuster zou een giftige paddestoel hebben gegeten. Onderzoek leverde echter niets op maar de president bleef last houden van onverklaarbare koortsaanvallen. Na de aanklacht van zoon Schuster gingen de artsen dit weekeinde op zoek naar andere gifsporen. Slowaakse artsen konden niets vinden en gisteren vertrok Schuster, op uitnodiging van de Oostenrijkse president Klestil, voor tests naar Wenen. Inmiddels zitten ook daar de artsen met de handen in het haar: ook de Oostenrijkse tests geven geen uitsluitsel over de geheimzinnige aandoening.

Schuster heeft een broze gezondheid. Twee jaar geleden overleed hij bijna aan een darminfectie. Zijn leven werd uiteindelijk gered in een Oostenrijkse kliniek. De vergiftigingstheorie van de familie Schuster vindt in Slowakije niet erg veel steun. ,,Het is begrijpelijk dat de familie nogal gevoelig is maar de verdachtmakingen doen Slowakije en de regio geen goed'', zegt de politiek analist Pavol Lukác vanochtend in het dagblad Sme.

De voormalig communist Rudolf Schuster werd in 1999 president van Slowakije. Het land had toen net een turbulente periode achter de rug waarin premier Meciar met behulp van de geheime dienst een machtsstrijd uitvocht met Schusters voorganger Kovác. De ziekteperikelen van de president komen enkele weken voor nieuwe verkiezingen. De president wijst de nieuwe premier aan en geeft de opdracht een regering te vormen.