Spannende verkiezingen Brazilië

De Braziliaanse regeringskandidaat voor de presidentsverkiezingen, José Serra, loopt volgens de jongste peilingen voor het eerst in de campagne in op zijn twee belangrijkste concurrenten, voormalig vakbondsleider Luiz Inácio Lula da Silva van de arbeiderspartij PT en de leider van de centrumlinkse PPS, Ciro Gomes.

Serra krijgt volgens de peilingen nu 17 procent van de stemmen, en verkleint daarmee met name de voorsprong van Gomes. Gomes zakt van 32 naar 20 procent, Lula krijgt volgens de laatste peilingen 35 procent van de stemmen. Serra, voormalig minister van Gezondheid is favoriet onder de rijke elite en buitenlandse investeerders die vrezen dat een linkse winnaar bij de Braziliaanse presidentsverkiezingen van 6 oktober de staatsschuld van Brazilië niet volgens schema zal aflossen en de wereldeconomie zo in een diepere crisis zal storten.

De langzame opmars van Serra is volgens politieke analisten te danken aan de vrije zendtijd die de regeringskandidaten sinds vorige week dinsdag op televisie krijgen. Omdat Serra een grotere achterban in het Braziliaanse Congres heeft, krijgt hij meer zendtijd. Serra schildert in zijn verkiezingsspotjes onder meer Gomes af als een leugenaar en een man die om de kleinste dingen in woede kan uitbarsten. Gomes heeft via de rechter bedongen dat wanneer Serra doorgaat hem voor leugenaar uit te maken, hij extra zendtijd zal krijgen.

Ondertussen scharen steeds meer Braziliaanse politici zich achter Lula, onder wie senator en voormalig president José Sarney van de sociaal democratische PSDB. Hoewel zijn partij officieel Serra steunt, meent Sarney dat onder Lula Brazilië stabiel zal blijven. ,,Met zijn ervaring als onderhandelaar, en zijn kennis van zal hij een belangrijk element voor de stabiliteit in ons land zijn'', aldus Sarney. Sarney is waarschijnlijk overgelopen omdat hij meent dat Serra's aanhang achter een inval op het campagnehoofdkantoor van zijn dochter, waardoor zij gedwongen werd zich uit de race om het presidentschap terug te trekken.

Als geen van de kandidaten op 6 oktober meer dan 50 procent van de stemmen weet te behalen, zal er een tweede ronde komen.